Οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν με ψηφιακό τρόπο εκπληκτικές νέες εικόνες του ιού που προκαλεί την πλειοψηφία των λοιμώξεων του κοινού κρυολογήματος, με τη βοήθεια ενός από τους ταχύτερους υπερυπολογιστές του κόσμου. >>>

 

Συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης δημιούργησε μια προσομοίωση του πλήρους γονιδιώματος του ανθρώπινου ρινοϊού, ο οποίος ευθύνεται σχεδόν για το 50% όλων των κρυολογημάτων.

Έτσι ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν αυτή την προσομοίωση προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο σταματάει την εξάπλωση του συγκεκριμένου ιού ένα νέο φάρμακο που αναπτύχθηκε από την αυστραλιανή φαρμακευτική εταιρεία Biota.

Το φάρμακο, που βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των κλινικών δοκιμών, προορίζεται για τη θεραπεία των ατόμων με χρόνιες πνευμονικές παθήσεις – όπως είναι το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και η κυστική ίνωση – καθώς για εκείνους, για τους οποίους το κοινό κρυολόγημα μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Σημειώνεται ότι ο ρινοϊός συνδέεται με το 70% όλων των παροξύνσεων του άσθματος, με περισσότερο από το 50%των ασθενών που πάσχουν από αυτό να χρίζουν νοσηλείας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τους επιστήμονες, ο ρινοϊός είναι ιδιαίτερα μικροσκοπικός. Φανταστείτε μονάχα ότι θα χρειαζόταν να τοποθετηθούν 50.000 ρινοϊοί στη σειρά, προκειμένου να καλυφθεί μία απόσταση ενός χιλιοστού!


από το directnews.gr