Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτίμησε σήμερα ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη έναν υπουργό Οικονομικών, σε συνέντευξή του σε έναν γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό. >>>

«Δημιουργήσαμε μια νομισματική πολιτική με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η νομισματική πολιτική πρέπει να αντιστοιχεί με μια κοινή οικονομική πολιτική. Γι’ αυτό το λόγο χρειαζόμαστε ένα κοινοβούλιο, μια κυβέρνηση και κάτι που θα αντιστοιχεί σε έναν υπουργό Οικονομικών», εξήγησε ο Γερμανός υπουργός στο ραδιόφωνο της Έσσης.
«Η τρέχουσα κατάσταση στην οποία όλες οι αποφάσεις που αφορούν τα δημοσιονομικά πρέπει να επικυρώνονται από τα εθνικά κοινοβούλια δεν μπορεί να διαρκέσει μακροπρόθεσμα», συνέχισε ο Σόιμπλε ζητώντας να ενισχυθεί ο ρόλος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.
Ο Σόιμπλε επέμεινε επίσης στην αναγκαιότητα τροποποίησης των ευρωπαϊκών θεσμών και τη δημιουργία μιας πραγματικής πολιτικής ένωσης.
Τη δεκαετία του 1990 «είχαμε πει: αφήστε μας να ξεκινήσουμε μια νομισματική ένωση. Και μια μέρα θα έρθει ο καιρός να κάνουμε το επόμενο βήμα», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός προσθέτοντας: «τώρα πρέπει (…) να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη με μια ακόμη καλύτερη δομή για τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές πολιτικές».