Άμεσα ήταν τα... αποτελέσματα του Nanotexnology 2012, του συνεδρίου για τη νανοτεχνολογία, που ολοκληρώθηκε, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη. Όπως υπολογίζεται, ο τζίρος για την πόλη της Θεσσαλονίκης στη διάρκεια της μίας εβδομάδας που διήρκεσε το Συνέδριο ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια ευρώ! >>>

Πριν λίγο, οι σύνεδροι από 53 χώρες του κόσμου που έλαβαν μέρος στο επιστημονικό πολυγεγονός NANOTEXNOLOGY 2012 που διεξήχθη από τις 30 Ιουνίου μέχρι και τις 7 Ιουλίου στο Συνεδριακό Κέντρο Ι Βελλίδης της HELEXPO, έδωσαν ραντεβού για του χρόνου.

Ελβετίδες και Πολωνοί σπουδαστές νικητές
Μία από τις καινοτομίες και της εφετινής διοργάνωσης ήταν η βράβευση των καλύτερων ερευνητών που διακρίθηκαν για τις παρουσιάσεις τους στη διάρκεια του Nanotexnology 2012. Η απονομή του “Young research awards”(φωτογραφία πάνω δεξιά) έγινε από ειδική επιστημονική επιτροπή και τις διακρίσεις απέσπασαν δύο ερευνήτριες από την Ελβετία (Margaret Nancy Holme , Cristina Fabiancska ) η Jasma Lojk από το Ερευνητικό Κέντρο της Πολωνίας καθώς και το πόστερ που δημιούργησε μια ομάδα νεαρών ερευνητών από την Πολωνία που έλαβε μέρος στο Θερινό Σχολείο Νανοτεχνολογίας. 
Παράλληλα φέτος διεξήχθησαν τέσσερα εργαστήρια (Nano4PVs Workshop, Bioelectronics Workshop ,Nanomedical Sessions, Brokerage event B2B) με στόχο να καλυφθούν όλοι οι τομείς της Νανοτεχνολογίας.

Από την έρευνα στην αγορά 
«Το μερίδιο αγοράς της νανοτεχνολογίας ανέρχεται  στα 500-600 δις ευρώ, ενώ το 2015 αναμένεται να φτάσει και το 1,5 τρις ευρώ .  Είναι ένα τρένο που δεν πρέπει να χάσουμε ως χώρα με δεδομένο το υψηλό επίπεδο επιστημόνων που παράγουμε στο εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, αλλά και των άλλων σχολών της Ελλάδας. Έχουμε μια λαμπρή ευκαιρία στα χέρια μας και πρέπει να την αξιοποιήσουμε, για να βγούμε από την κρίση» τόνισε κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου  ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του NANOTEXNOLOGY 2012 και Διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ καθ. Στέργιος Λογοθετίδης(φωτογραφία αριστερά).
Όπως μάλιστα συμπλήρωσε «μέχρι το τέλος του 2020 εκτιμάται ότι συνολικά ο τζίρος σε προϊόντα Νανοτεχνολογίας θα φτάσει το 1.5-2 τρις ευρώ σε προϊόντα Νανοτεχνολογίας. Ήδη η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό της Ευρώπης για τεχνολογική ανάπτυξη στο πλαίσιο των χρηματοδοτήσεων των περιοχών καινοτομίας στην Ευρώπη για την περίοδο 2014-2020. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης συγκεκριμένων περιφερειών της Ευρώπης στο οποίο η Θεσσαλονίκη και γενικά η Κεντρική Μακεδονία πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο».

Διεθνής συμμετοχή
Το πολυγεγονός NANOTEXNOLOGY 2012 έφερε για μία εβδομάδα τη Θεσσαλονίκη στο προσκήνιο της διεθνούς επιστημονικής επικαιρότητας.
Εκατόν εικοσιτέσσερεις νεαροί ερευνητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές από κάθε γωνιά του κόσμου –κυριολεκτικά- συμμετείχαν στο Θερινό Σχολείο Νανοτεχνολογίας που περιλάμβανε όλους τους τομείς της σύγχρονης επιστήμης (Νανοϊατρική, οργανικά ηλεκτρονικά, εύκαμπτες οθόνες OLED, Βιοηλεκτρονική, ειδικά μαθήματα για ανάπτυξη επιχειρηματικών δράσεων από τους ίδιους τους ερευνητές).
Περισσότερες από 700 παρουσιάσεις επιστημόνων από τη Βραζιλία μέχρι την Ινδία και τη Φιλανδία μέχρι το Ιράν, με τη συμμετοχή 2000 ερευνητών, επιστημόνων,επαγγελματιών, από όλο τον κόσμο, 140 Ινστιτούτα και διεθνή ερευνητικά κέντρα, 70 Πανεπιστήμια από την Ελλάδα και το εξωτερικό και δεκάδες εταιρείες καινοτόμων προϊόντων από όλο τον κόσμο, συναντήθηκαν και έδειξαν τις καινοτομίες τους στη διάρκεια ενός πολυγεγονότος-θεσμού.

Η νανοτεχνολογία της Διασποράς
Δώδεκα έλληνες διεθνούς κύρους ερευνητές που έχουν διακριθεί στο χώρο της Νανοτεχνολογίας, συμμετείχαν στις εργασίες του NANOTEXNOLOGY 2012 .
Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της ΙΒΜ Φαέθων Αβούρης(φωτογραφία δεξιά) ο οποίος έχει προταθεί για το βραβείο Νόμπελ άνοιξε τις εργασίες του Συνεδρίου Nanotexnology 2012 μιλώντας για το γραφένιο. Πρόκειται για ένα υλικό που μοιάζει με κυψέλη ατόμων άνθρακα και στην ουσία καταλαμβάνει μόνο δύο διαστάσεις, εξαιτίας του πολύ μικρού πάχους του, ίσο με το πάχος ενός μόλις ατόμου και μικρότερο από ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε μια νέα ιδιότητα του γραφενίου να ανιχνεύει το φως. Αυτή η ιδιότητα του γραφένιου οδηγεί στη δημιουργία συσκευών με μεγάλο εύρος εφαρμογής σε συστήματα ασφαλείας σε αεροδρόμια, σε ιατρικές απεικονίσεις ή στην αστρονομία. 
Υπολογίζεται ότι είκοσι εργαστήρια Νανοτεχνολογίας στις ΗΠΑ έχουν επικεφαλής έλληνες επιστήμονες, ενώ σε ερευνητικά κέντρα όλου του κόσμου περισσότεροι από 140 έλληνες επιστήμονες.
Το Nanotexnology 2012 συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του Α.Π.Θ. και τη HELEXPO Α.Ε., ενώ υποστηρίχθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης και το Δήμο Θεσσαλονίκης.