Οι στόχοι, οι χρόνοι και τα μέσα του ελληνικού προγράμματος παραμένουν αμετάβλητα, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους καλώντας τη νέα ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση.  >>>
Τονίζοντας ότι όλα βρίσκονται στο χέρι της Ελλάδας, ο κ. Κοτχάους σημείωσε πως «το ζήτημα είναι τι μπορεί και τι κάνει η Ελλάδα και λιγότερο τι κάνει η γερμανική κυβέρνηση».
Ο κ. Κότχαους αν και υπογράμμισε ότι «το ελληνικό πρόγραμμα είναι αυτό που είναι και πρέπει να εφαρμοστεί», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η νέα κυβέρνηση, μπορεί να εφαρμόσει αλλαγές αντικαθιστώντας μέτρα με άλλα που θα έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα.
Ο Μάρτιν Κότχαους διευκρίνισε ότι η Γερμανία περιμένει το αποτέλεσμα των επαφών που θα έχει η τρόικα με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως «είναι καλή πρακτική να μιλούμε πάντα με κάθε νέα κυβέρνηση, αλλά είναι καλή πρακτική επίσης κάθε νέα κυβέρνηση να τηρεί όσα έχουν συμφωνηθεί κατά το παρελθόν και όσα έχουν υποσχεθεί».
Κατηγορηματικός ήταν ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι αφορά το δημοσίευμα του περιοδικού Focus που ήθελε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δηλώνει ότι προετοιμάζεται για χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδό της από την Ευρωζώνη.
Παρέπεμψε στην σχετική διάψευση του υφυπουργού Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ, ο οποίος έκανε λόγο για «ανοησίες» και εξέφρασε την απορία του: «Αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί εδώ και χρόνια, όχι για κάτι άλλο, αλλά για την σταθεροποίηση της Ελλάδας και την οικονομική εξυγίανσή της. Κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει ότι το πρόγραμμα τρέχει και λειτουργεί ώστε η οικονομία να σταθεροποιηθεί με μακροπρόθεσμη προοπτική», τόνισε και αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει υποβάλει το Βερολίνο. «Προσφερθήκαμε να στείλουμε υπαλλήλους στην Ελλάδα, οι οποίοι θα βοηθήσουν την ανάπτυξη», πρόσθεσε και επανέλαβε ότι «εδώ και δυόμισι χρόνια δεν κάνουμε τίποτε άλλο προκειμένου η Ελλάδα να σταθεροποιηθεί και να παραμείνει στην Ευρωζώνη».