6f1

Το θέμα των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό και υλικά πρώτης ανάγκης που διαπιστώνονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, σε συνάντηση που είχαν χθες στην Αθήνα. >>>

Πιο συγκεκριμένα, ο κ.Τζιτζικώστας, του ζήτησε να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση νεφρολόγου που εκκρεμεί στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο και να υπογραφεί το ένταλμα πληρωμής για να προμηθευτούν φίλτρα αιμοκάθαρσης για τους νεφροπαθείς τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να μπορέσουν να καλυφτούν οι ανάγκες των ασθενών.

Επίσης, του παρουσίασε τα προβλήματα που παρουσιάζει το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών που εφαρμόζεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ζήτησε να υπάρξουν τρεις συγκεκριμένες βελτιώσεις, έτσι ώστε να σταματήσουν τα γραφειοκρατικά προβλήματα που προκαλούν κάθε χρόνο τις καθυστερήσεις στην έναρξή του, να μειωθεί το λειτουργικό κόστος του προγράμματος και να περιοριστεί ακόμα περισσότερο η όχληση από τα κουνούπια. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε από τον Υπουργό να αποδεσμευτεί το κόστος υλοποίησης του προγράμματος από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και να ενταχθεί στον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε να αποφεύγεται η γραφειοκρατία που κάθε χρόνο προκαλεί καθυστερήσεις στην έναρξη του προγράμματος.

Επιπλέον, ζήτησε να υπάρξει διεύρυνση της γκάμας των επιτρεπόμενων φαρμάκων, έτσι ώστε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και να μειωθεί το κόστος εφαρμογής του προγράμματος και παράλληλα να επιλεγούν πιο αποτελεσματικά φάρμακα από τα υπάρχοντα. Τέλος, πρότεινε στον Υπουργό να μεταφερθεί η αρμοδιότητα για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών, με όλες τις επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους, στις αιρετές Περιφέρειες.