Τελείωσε μια ιστορική περιόδος δισταγμών, εμμονών και αγκυλώσεων, τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Έστειλε μηνύματα εκτός Ελλάδας, κατηγορώντας τους κερδοσκόπους, αλλά και εντός, προειδοποιώντας ότι θα είναι πρωθυπουργός με πυγμή. Έστειλε μήνυμα κι εντός κόμματος… >>>

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην προγραμματική σύγκλιση με τα άλλα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι μπήκαν σε πρόγραμμα πράγματα πιο θαρραλέα στους τομείς των αποκρατικοποιήσεων, διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, ενώ σημείωσε ότι "ο ελληνικό λαός έδωσε εντολή να μείνουμε στο ευρώ και να αλλάξουμε τις πολιτικές της ύφεσης" .

«Ο λαός έδειξε πολιτική ωριμότητα, είπε χαρακτηριστικά, τώρα το πολιτικό σύστημα οφείλει να δείξει ωριμότητα. Πρέπει να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη του λαού και να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό. Στόχος μας, επανέλαβε, είναι να φρενάρουμε την ύφεση, με ανάπτυξη και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας», υπογράμμισε.Έπειτα, σημείωσε πως «βρισκόμαστε εδώ για να διατηρήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, όχι για να επισπεύσουμε την απομάκρυνσή της», ενώ υποστήριξε ότι «θα εφαρμόσουμε όσα πρέπει να γίνουν για να πιάσουμε τους στόχους. Κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Μέτρα ανάκαμψης απαραίτητα για να επιτευχθούν οι στόχοι οποιουδήποτε προγράμματος σύγκλισης».

Σχετικά με την επιμήκυνση του προγράμματος ανέφερε: «Επιδιώκουμε ασφαλώς την παράταση. Ψάχνουμε βρούμε μέτρα, ώστε να μη βαθύνει η κρίση. Πρώτοι θέλουμε να πάψει η Ελλάδα να ζητά δανεικά. Κάθε διαπραγμάτευση στηρίζεται στην ισχύ που έχει κάθε πλευρά, πάμε λοιπόν σε επαναδιαπραγμάτευση εφόσον έχουμε βελτιώσει τη θέση μας. Υπάρχουν κάποιοι στο εξωτερικό που λένε ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει. Τους θεωρώ και το λέω δημόσια «Υπονομευτές της Ελλάδας». Ξέρω ότι είναι ανεύθυνοι και δεν θα τους περάσει».

Αναφέρθηκε και στο κλείσιμο της Χαλυβουργίας λέγοντας: «Μια ομάδα έχει αποκλίσει ένα εργοστάσιο εδώ και μήνες, εμποδίζοντας και οδηγώντας στην ανεργία δεκάδες εργαζομένους. Τα εργασιακά δικαιώματα είναι ιερά, αλλά για να υπάρχουν πρέπει να υπάρχει το δικαίωμα στην εργασία».

Συνέχισε τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Διορθώνουμε τα σφάλματα δεκαετιών. Το μόνο δικαίωμα που δεν έχουμε είναι να αποτύχουμε και θα πετύχουμε».