Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο της δολοφονίας και της εγκατάλειψης θηλυκών βρεφών στην Ινδία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian. >>>


Όταν ένα ζευγάρι πρόσφατα προσπάθησε να θάψει ζωντανό το νεογέννητο κοριτσάκι του, στην πόλη Ντάουσα του κρατιδίου του Ρατζαστάν, το θέμα μετά βίας καλύφθηκε από τον τοπικό Τύπο, σαν να επρόκειτο για κάτι φυσιολογικό.

«Οι περισσότεροι Ινδοί είναι απασχολημένοι με το πώς θα εξασφαλίσουν δύο γεύματα την ημέρα» σχολίασε στον Guardian, ο Ζαχίρ Αμπάς, αρχισυντάκτης της ινδικής ηλεκτρονικής εφημερίδας Udaipur Times. Τον περασμένο χρόνο η εφημερίδα δημοσίευσε τη φωτογραφία ενός θηλυκού βρέφους μόλις τριών μηνών που βρέθηκε εγκαταλελειμμένο σε υπόνομο κοντά στο κέντρο του Ουνταΐπούρ, σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης των αναγνωστών.

Η εκστρατεία της εφημερίδας μάλλον δεν απέδωσε τα αναμενόμενα: «Κοιτάξτε. Ένα σχόλιο. Μόλις ένα. Θέλουμε ο κόσμος να θυμώσει με αυτό. Αλλά δεν θέλουν να τους δουν οι γονείς ή οι φίλοι τους να μιλούν για αυτό» είπε ο Αμπάς. Στην Ινδία υπάρχουν 914 κορίτσια ανά 1000 αγόρια, ενώ ειδικά στο κρατίδιο του Ρατζαστάν 883 κορίτσια ανά 1000 αγόρια - μία από τις χειρότερες αναλογίες μεταξύ των δύο φύλων στη χώρα.

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε αυτό σύμφωνα με Το Βήμα, έχουν οι κλινικές που πραγματοποιούν αμβλώσεις όταν διαπιστωθεί με υπέρηχο ότι το έμβρυο είναι κορίτσι και ως εκ τούτου ανεπιθύμητο. «Υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να πιστεύουμε ότι η μείωση στις γεννήσεις κοριτσιών οφείλεται στην αύξηση των κλινικών που πραγματοποιούν υπερήχους στην περιοχή» σχολίασε ο Σαμπνάμ Αζίζ της Action Aid στο Ρατζαστάν.