Τώρα τάσσεται κατά των απολύσεων στο δημόσιο ο Βενιζέλος!


Την αντίθεσή του στη μνημονιακή υποχρέωση της χώρας για 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2012 εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist το πρωί της Τρίτης. >>>

Ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε υπέρ της «έντιμης αξιολόγησης» των δημοσίων υπαλλήλων και υπηρεσιών και της αξιοποίησης του προσωπικού του δημοσίου, λέγοντας πως έτσι θα υπάρξουν και καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «οι απολύσεις με ένα βάρβαρο τρόπο και για λόγους συμβολισμού 15.000 δημοσίων υπαλλήλων δεν χρειάζεται να γίνουν, αλλά χρειάζεται να γίνει έντιμη αξιολόγηση υπαλλήλων, υπηρεσιών και υποδομών, ώστε να υπάρξει καλύτερη αξιοποίηση, που θα έχει και καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα».
Τα δέκα σημεία που κατά τον ίδιο θα αποτελέσουν την κοινή προγραμματική βάση της νέας κυβέρνησης παρουσίασε στο Συνέδριο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Υποστήριξε μάλιστα, ότι θα πρέπει να μην αποτελέσουν «καθαρτήριο αποτυχίας» αλλά «εργαστήριο» για την επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην έξοδο από την κρίση:
1. Μετάβαση από την εκλογική αδράνεια στην μετεκλογική δράση: Εδώ ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι αφοράς σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις μεταξύ αυτών και στο ΠΑΣΟΚ.
2. Συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας- εθνικής ευθύνης: Χαρακτήρισε «έλλειμμα» το γεγονός ότι δεν μετέχει σε αυτήν ο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίον και προσκάλεσε προς ισορρόπηση του ελλείμματος να μετέχει στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.
3. Σαφής επιλογή της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος: «Ο λαός ψήφισε κατά της μονομερούς καταγγελίας και υπέρ της αναθεώρησης της σύμβασης» είπε θυμίζοντας ότι αυτή επικαιροποιείται ανά τρίμηνο.
4. Η Ελλάδα έχει συνείδηση των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων, αλλά δεν μπορεί να μένει κανείς αδιάφορος απέναντι στην ύφεση για 5ο χρόνο και την ανεργία πάνω από 22%: Ο κ. Βενιζέλος «ανακάλυψε» πρόβλημα στον πυρήνα του προγράμματος προσαρμογής λόγω των υψηλών στόχων του εξ' αρχής, παρατηρώντας εντυπωσιακά αποτελέσματα τα δυο πρώτα χρόνια αλλά ζητώντας η δημοσιονομική προσαρμογή να γίνεται μέσω ανάπτυξης.
5. Ανάγκη παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά 3 ή έστω 2 χρόνια: Οι δύο προϋποθέσεις γι'αυτό είναι η ανάγκη χρηματοδοτικού σχήματος και η βιωσιμότητα δημόσιου χρέους. Στο ίδιο σημείο ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για την ανάγκη ισχύος και στη χώρα μας των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής
Συνόδου για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και απάντησε σε όσα υποστήριξε χθες ο κ. Τσίπρας κατηγορώντας τον, ουσιαστικά, ότι ανακυκλώνει την ίδια προεκλογική συζήτηση χωρίς να δίνει λύσεις και προτείνοντας κάτι που πιθανότατα θα οδηγούσε σε πιστωτικό γεγονός.
6. Διαρθρωτικές αλλαγές: Ο κ. Βενιζέλος τάχθηκα κατά των απολύσεων στο Δημόσιο σημειώνοντας ότι οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν με την εφαρμογή του κανόνα 1προς 5 στις προσλήψεις.
7. Ιδιωτικοποιήσεις: Τάχθηκε κατά των γραφειοκρατικών εμποδίων που οδηγούν στο να εκκρεμούν πολλές ιδιωτικοποιήσεις στο σήμερα.
8. Αναπτυξιακό πακέτο: Ζήτησε ριζικό αναπροσανατολισμό στις αποφάσεις της Ευρώπης.
9. Κοινωνικό πακέτο: Με τουλάχιστον 2,5 εκατ. πόρους από το αναπτυξιακό πακέτο.
10. Έξοδος Ευρωζώνης από την περιδίνηση: Το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα αλλά η Ευρωζώνη συνολικά που δεν πρέπει να μείνει στο τραπεζικό σύστημα αλλά πρέπει να κοιτάξει τον πολιτικό πυρήνα. Αναρωτήθηκε άλλωστε πως μας γοητεύει τόσο η συζήτηση για τα ευρωομόλογα, ενώ όλες τους οι εκδοχές δεν μας δίνουν μικρότερο κόστος δανεισμού από το σημερινό.
Παρόντες στο ακρωτήριο ήταν ο πρώην υφυπουργός Ναυτιλίας, Γιώργος Βέρνικος, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Λιάνης και η πρώην βουλευτής του κόμματος, Έλενα Παναρείτη.

Σχόλια