Νέα ευκαιρία στους οφειλέτες του Δημοσίου για να ρυθμίσουν τα χρέη τους δίνει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς παρατείνεται έως και τις 16 Ιουλίου η προθεσμία, που έληξε την Παρασκευή, για υπαγωγή στη σχετική ρύθμιση. >>>


Την εν λόγω απόφαση έλαβε ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, ύστερα από πολλά αιτήματα που είχαν υποβληθεί στο υπουργείο και με στόχο να διευκολυνθούν οι υπόχρεοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ειδικά την περίοδο αυτή, που οι «λογαριασμοί» της εφορίας είναι ιδιαίτερα «φουσκωμένοι».

Υπενθυμίζεται σύμφωνα με το vima.gr ότι στην εν λόγω ρύθμιση υπάγονται υποχρεωτικά όλες οι οφειλές ή δόσεις οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, με βάση τις διατάξεις του ΚΕΔΕ, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2012, εφόσον δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ (βασική οφειλή), όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, και τις 75.000 χιλιάδες ευρώ (βασική οφειλή), όταν πρόκειται για νομικά πρόσωπα.

Οι υπόχρεοι, που θα υπαχθούν, έχουν δυνατότητα καταβολής των οφειλών τους εφάπαξ ή σε μηνιαίες δόσεις, από δύο έως είκοσι τέσσερις και υπό προϋποθέσεις έως εξήντα, καθώς και απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής κατά ποσοστό ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων της ρύθμισης, εκ των οποίων καθεμία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 100 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών προσεγγίζει πλέον τα 45 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 35 δισ. ευρώ τα οφείλουν περίπου 6.000 επιχειρήσεις και 5.000 φυσικά πρόσωπα.