xrima_06Σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 14:00, στο Υπουργείο Οικονομικών, με αντικείμενο το μακροχρόνιο προγραμματισμό για την εξοικονόμηση πόρων. >>>

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον τομέα των δαπανών πρέπει να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση 11,7 δισ. ευρώ τη διετία 2013- 2014 όπως προβλέπει το μνημόνιο 2. Παράλληλα, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα προτείνει στην τρόικα, αλλά και για πρόσθετες παρεμβάσεις εφέτος, στην περίπτωση που οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμείνουν στην πλήρη κάλυψη των αποκλίσεων του προϋπολογισμού.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν οι Υπουργοί:

• Οικονομικών: Γιάννης Στουρνάρας και Αναπληρωτής Υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας
• Εθνικής Άμυνας: Πάνος Παναγιωτόπουλος
• Εσωτερικών: Ευριπίδης Στυλιανίδης
• Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Αντώνης Μανιτάκης
• Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: Κωστής Χατζηδάκης
• Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού: Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος
• Υγείας: Ανδρέας Λυκουρέτζος
• Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Αντώνης Ρουπακιώτης
• και ο Υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας: Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ενόψει της έλευσης της τρόικας στις 24 Ιουλίου το υπουργείο Οικονομικών καλείται να θέσει σε εφαρμογή τρία μέτρα - χαράτσι στα ακίνητα, περικοπή μισθών στα ειδικά μισθολόγια και εξίσωση των φόρων πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης - τα οποία έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό, αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί.

Για το θέμα των απολύσεων η κυβέρνηση θα αντιπροτείνει στην τρόικα την υποκατάσταση του μέτρου των 15.000

απολύσεων με περισσότερες συνταξιοδοτήσεις, τη μη ανανέωση συμβάσεων και την αντικατάσταση του κανόνα μία προς πέντε (μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις) με τον αυστηρότερο κανόνα 1 προς 10.

Παράλληλα, σε συνέχεια της απόφασης του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά να καταργηθούν οι αμειβόμενες επιτροπές και οι ειδικές γραμματείες στα Υπουργεία, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανιτάκης θα προετοιμάσει σχετική νομοθετική ρύθμιση. Στο πλαίσιο αυτό θα ζητήσει από τους συναδέλφους του Υπουργούς λίστες με γραμματείες και επιτροπές για να προχωρήσει στη ρύθμιση κατάργησης.

Το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τον Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν.