Άλλη μία περίπτωση διαδικτυακής απάτης σε βάρος του Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης (Ι.Κ.Α.) εξιχνιάστηκε από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο ενεργούμενης αστυνομικής έρευνας και προανάκρισης για απάτη και πλαστογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, κατά του φορέα του Ιδρύματος.  >>>


Η υπόθεση αφορά ηλεκτρονική υποβολή ψευδών Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, μέσω του διαδικτύου, ενώ ταυτοποιήθηκε για τη συμμετοχή του σε αυτή, 42χρονος ημεδαπός ιδιοκτήτης λογιστικού γραφείου στην πόλη της Πτολεμαΐδας. Η ζημιά για το Ι.Κ.Α., σε αυτή την περίπτωση, εκτιμάται ότι ανέρχεται τουλάχιστον σε -40.000- ευρώ.

Αναλυτικότερα, η διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, ξεκίνησε ύστερα από σχετικές καταγγελίες δύο Υποκαταστημάτων του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. που βρίσκονται σε επαρχιακές πόλεις. Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, άγνωστα άτομα με τη χρήση συνολικά οχτώ ηλεκτρονικών ιχνών, είχαν υποβάλλει μέσω του διαδικτύου, ψευδείς Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις.

Με αυτό τον τρόπο, είχαν δηλώσει εικονικά, αλλοδαπούς και ημεδαπούς ως εργάτες οικοδομικών έργων και ημέρες απασχόλησης που δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα. Οι ψευδώς δηλωμένοι εργάτες λάμβαναν τα σχετικά ένσημα ασφάλισης και τις απορρέουσες από αυτήν παροχές (δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας, κάρτες παραμονής και εργασίας στη χώρα κ.ά.), ενώ ουδέποτε καταβάλλονταν οι αντίστοιχες εργοδοτικές εισφορές.

Από την αστυνομική διαδικτυακή έρευνα, που έγινε στο πλαίσιο άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών και την ψηφιακή ανάλυση των στοιχείων, εντοπίστηκε «γεωγραφικά» συγκεκριμένο σημείο προέλευσης των ηλεκτρονικών ιχνών, στην περιοχή της Πτολεμαΐδας.

Πρόκειται για λογιστικό γραφείο ιδιοκτησίας 42χρονου ημεδαπού, στο οποίο, κλιμάκιο αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διενήργησε έρευνα, προχθές  το πρωί, παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού, κατά τη διάρκεια της οποίας, κατασχέθηκαν ένας σκληρός δίσκος Η/Υ και πέντε εκτυπωμένες σελίδες από ηλεκτρονικό υπολογιστή του γραφείου, οι οποίες περιλαμβάνουν κωδικούς πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα του φορέα, για την υποβολή ενσήμων σε άτομα που φέρονται ότι εργάζονταν στα επίμαχα οικοδομικά έργα, καθώς επίσης και ηλεκτρονικά μηνύματα του φορέα για την απενεργοποίηση αυτών των κωδικών .

Το προανακριτικό υλικό που έχει συγκεντρωθεί για τον 42χρονο ιδιοκτήτη του λογιστικού γραφείου, θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κοζάνης.

Σημειώνεται ότι για την εξιχνίαση αυτού του είδους περιπτώσεων εξαπάτησης, σε βάρος του φορέα του Ιδρύματος, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διεξήγαγε πολυήμερες και εμπεριστατωμένες αστυνομικές (φυσικές και διαδικτυακές) έρευνες, στο πλαίσιο των οποίων εντοπίστηκαν ψηφιακά ίχνη και συγκεκριμένοι χώροι, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, αλλά και επαρχιακών πόλεων.

Στις περιπτώσεις αυτές εξακριβώθηκαν και ταυτοποιήθηκαν πρόσωπα, «εμπνευστές» και εμπλεκόμενοι, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν δικογραφίες, κακουργηματικού χαρακτήρα, που αφορούν τα αδικήματα της συγκρότησης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της απάτης και της πλαστογραφίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του Ι.Κ.Α. οι συνολικές ζημιές που έχει υποστεί το Ίδρυμα ξεπερνούν τα -3.040.000- ευρώ.