4f1Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ*

Να εισάγουν την οικολογική συμπεριφορά από τις τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και γενικότερα στη συνείδηση των απλών πολιτών, ανέλαβαν ο τομέας Βορείου Ελλάδος του Εθελοντικού Οργανισμού για το Αστικό Περιβάλλον ECOCITY σε συνεργασία με το δήμο Δέλτα. >>>

“Όχημά” τους θα είναι το πιλοτικό πρόγραμμα «Καθαρά ποτάμια, ζωντανές πόλεις» που θα εφαρμοστεί από τη νέα σχολική χρονιά.

«Το πρόγραμμα έγινε στο πλαίσιο του Ecomobility που αφορούσε στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των εφήβων. Υπήρχε ενδιαφέρον για να κάνουμε κάτι ανάλογο και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση», δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο κ. Θάνος Ζαφειρόπουλος εκ μέρους του Ecocity. Το πρώτο βήμα ήταν η υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας. «Τα περιβαλλοντικά ζητήματα έχουν αγγίξει πολλούς πολίτες. Ως δήμος πρέπει να προσπαθήσουμε να τα αναδείξουμε και με την κατάλληλη ενημέρωση να αλλάξουμε τη νοοτροπία που υπάρχει και να ευαισθητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία. Στο δήμο μας έχουμε τρεις ποταμούς, τον Αξιό, τον Γαλλικό και τον Λουδία που βιάζονται καθημερινά από ανεξέλεγκτα απόβλητα. Θεωρήσαμε λοιπόν επιβεβλημένο να υποστηρίξουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα», ανέφερε ο Ειδικός Σύμβουλος του δήμου Δέλτα κ. Νίκος Μυλώσης, ενώ ο δήμαρχος Δέλτα κ. Γιώργος Γλώσσης σε μήνυμα που απέστειλε εξηγεί πως με το μνημόνιο που υπεγράφη, ανέλαβαν να στηρίξουν οικονομικά τις εργασίες έρευνας, μελέτης και ανάπτυξης της πιλοτικής φάσης του προγράμματος και της υλοποίησης των δράσεων.

Τι θα γίνει στην πράξη

Τι θα γίνει στην πράξη; Οι μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα αναλάβουν ενεργό δράση για το ποτάμι «υιοθετώντας» ένα κομμάτι του για το οποίο και θα είναι υπεύθυνοι (τονκαθαρισμό του, την φροντίδα του), οι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα μελετούν την ανάπτυξη της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής και θα τη φωτογραφίζουν κάνοντας παράλληλα μια άτυπη χαρτογράφηση και αποτρέποντας συνάμα μια παράνομη δόμηση. Ακόμη μαθητές Λυκείου θα εκπαιδευτούν στο να παίρνουν δείγματα με στόχο την παρέμβαση σε περίπτωση ρύπανσης, ενώ στις δράσεις αναμένεται να παρέχει πολύτιμη βοήθεια σε γνώσεις και υλικοτεχνική υποδομή και η πανεπιστημιακή κοινότητα. Ειδικότερα ο καθηγητής ΑΠΘ κ.Κώστας Φυτιάνος και εταίρος του Ecocity αναφέρθηκε στο εργαστήρι του στο τμήμα Χημείας που θα παρέχει τις γνώσεις ώστε τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το περιβάλλον. «Πιστεύουμε στη δύναμη της εκπαίδευσης. Μέσω αυτής θα αναπτυχθεί η περιβαλλοντική παιδεία. Είναι ένα μακροπρόθεσμο μέτρο που δυστυχώς οι πολιτικοί μας δεν έχουν αντιληφθεί την αξία του», συμπλήρωσε, ενώ αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των ερευνών του εργαστηρίου του για παράνομες συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων σε νερά και ιζήματα που καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα.

Αξιός, Λουδίας και Αλιάκμονας συμβάλουν στη… ρύπανση

Όπως τόνισε: «Τα ποτάμια της Β. Ελλάδας, Αξιός, Λουδίας και Αλιάκμονας που εκβάλουν στον Θερμαϊκό κόλπο είναι φορείς σημαντικού  ρυπαντικού φορτίου και συμβάλουν στη ρύπανση του Θερμαϊκού κόλπου. Πιο συγκεκριμένα, ο Αξιός μεταφέρει σημαντικό φορτίο από τα Σκόπια όπου αστικά λύματα κα βιομηχανικά απόβλητα χύνονται χωρίς καθαρισμό στον Αξιό. Στο ύψος του Πολυκάστρου και των Κουφαλίων έχουμε μια άλλη σημαντική επιβάρυνση του ποταμού από εργοστάσια κυρίως τροφίμων και κοντά στις εκβολές από αλόγιστη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων από τις γεωργικές καλλιέργειες. Επίσης ο Λουδίας και ο Αλιάκμονας και οι γύρω τάφροι ρυπαίνονται από φυτοφάρμακα, λιπάσματα και απόβλητα από κτηνοτροφικές μονάδες. Μάλιστα το εργαστήριο μας σε πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε σημαντικό αριθμό απαγορευμένων φυτοφαρμάκων αγνώστου τοξικότητας και συνεπειών στο περιβάλλον σε επιφανειακά νερά λόγω παράνομης εισαγωγής από γειτονικές χώρες με μόνο κίνητρο τη χαμηλή τους τιμή. Επιβάλλεται πιο συστηματική ενημέρωση των αγροτών και αυστηρότερος έλεγχος των αρμοδίων ελεγκτικών μηχανισμών».

«Στη χώρα μας υπάρχει μια διασπορά αρμοδιοτήτων. Πρέπει να γίνει ένα ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων και μια συγκεντρωτική νομοθεσία για να γίνει εύχρηστη και να μπορεί να εφαρμόζεται. Δυστυχώς η Ελλάδα έχει ήδη καταδικαστεί δύο φορές από την ΕΕ για τη διαχείριση των υδάτων. Το επόμενο βήμα είναι η επιβολή προστίμου. Ας ελπίσουμε να μην φτάσουμε σε αυτό», δήλωσε η υπεύθυνη συντονισμού Β.Ελλάδος και δικηγόρος παρ, Αρείω Πάγω κα Αγγελική Καλλία, ενώ πρόσθεσε πως με το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα θα γίνουν δράσεις που θα έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.

Ένα καθαρό ποτάμι θα ξαναζωντανεύσει την περιοχή

«Ο ποταμός είναι ο “κλιματισμός” της περιοχής. Επηρεάζει τη θέρμανση, την ψύξη και το επίπεδο ζωής. Αν στηρίξουμε εμείς τη χλωρίδα και την πανίδα θα έχουμε ένα καθαρό ποτάμι. Και ένα καθαρό ποτάμι θα ξαναζωντανεύσει την περιοχή και θα δημιουργηθούν ευκαιρίες για ανάπτυξης της περιοχής», σχολίασε ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Να σημειωθεί ότι στη πιλοτική φάση του προγράμματος «Καθαρά ποτάμια, ζωντανές πόλεις» θα συνεργαστούν με το ECOCITY στην μελέτη και αξιολόγηση των συνθηκών το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας και το Εργαστήριο Δασολογίας του Τμήματος Δασοκομίας του ΑΠΘ, η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ), η Διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και ομάδες Ενεργών Πολιτών.


*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στον Τύπο Θεσσαλονίκης