Σε δημόσια διαβούλευση, έως τις 3 Αυγούστου, τίθεται η πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, την οποία παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. >>>

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, η πρόταση νόμου για τη «νέα σεισάχθεια» έχει στόχο την ανακούφιση και απαλλαγή των υπερχρεωμένων νοικοκυριών από δανειακές υποχρεώσεις στις τράπεζες, δεδομένου ότι σήμερα οι πολίτες δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια, που είχαν λάβει.

Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ προωθεί:

• Την ολική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες όσων δανειοληπτών το ατομικό ή το οικογενειακό εισόδημα είναι κάτω από το όριο της φτώχειας (7.178 ευρώ κατ΄άτομο και 15.073 για τετραμελή οικογένεια).

• Τη μερική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες όσων δανειοληπτών έχουν υποστεί μείωση του ονομαστικού τους εισοδήματος. Η διαγραφή θα αντιστοιχεί στο ποσοστό μείωσης του εισοδήματός τους από 1.1.2010 έως σήμερα.

• Τη μείωση των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες ενός ατομικού δανειολήπτη, ή μιας οικογένειας, έτσι ώστε η μηνιαία καταβολή δόσεων προς όλες τις τράπεζες να μην ξεπερνά το 30% των μηνιαίων ατομικών ή οικογενειακών αποδοχών.

Το υπόλοιπο ποσό άνω του 30% της ετήσιας υποχρέωσης του δανειολήπτη, θα διαγράφεται οριστικά. Οι μειώσεις θα γίνονται σε ετήσια βάση και θα αναθεωρούνται στο τέλος του έτους, ώστε να περιλαμβάνουν ενδεχόμενες μεταβολές στο συνολικό ετήσιο εισόδημα.

• Την εκλογίκευση των επιτοκίων, κυρίως στα καταναλωτικά δάνεια, τις πιστωτικές κάρτες και τα όρια υπεραναλήψεως.

• Το πάγωμα κάθε διαδικασίας αναγκαστικής είσπραξης ή εκτέλεσης των απαιτήσεων από την κατάθεση της αιτήσεως.

• Τη θέσπιση αναγκαστικών κανόνων ρύθμισης για τις τράπεζες, ώστε οι δανειολήπτες να μην εξαρτώνται από χρονοβόρες και πολυδάπανες δικαστικές διαδικασίες.

Παρουσιάζοντας τις βασικές πτυχές της πρότασης νόμου, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι οι τράπεζες αναπληρώνουν τις ζημιές από τις επισφάλειες των δανείων με την ανακεφαλαιοποίησή τους από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Δηλαδή, από το πακέτο των 50 δισ ευρώ, χωρίς όμως οι δανειολήπτες να επωφελούνται γιατί οι τράπεζες εξακολουθούν να απαιτούν την αποπληρωμή των καθυστερημένων απαιτήσεων, ανεξαρτήτως αν τα δάνεια αυτά έχουν χαρακτηριστεί ως επισφαλή και η ανακεφαλαιοποίησή τους τα συνυπολογίζει.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας έσπευσε στο σημείο αυτό να προειδοποιήσει την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος να μην προχωρήσει σε καμία κίνηση διαχωρισμού της Αγροτικής Τράπεζας σε καλή και κακή, προκειμένου να δοθεί σε ιδιώτες το «καλό» κομμάτι και ο λαός να φορτωθεί το «κακό», αν προηγουμένως δεν δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση της Black Rock, αλλά και τα σχέδια αναδιάρθρωσης τραπεζών, σύμφωνα με τα οποία κάποιες τράπεζες κρίθηκαν βιώσιμες και κάποιες άλλες, δημόσιες, μη βιώσιμες. «Αυτό το πέπλο της σιωπής για την οικονομική διαχείριση των τραπεζών πρέπει να ξεσκεπαστεί.

Δεν θεωρούμε λογικό να είναι άβατο το τραπεζικό σύστημα που αποτελεί και τη μαύρη τρύπα της ελληνικής οικονομίας την ίδια ώρα που γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες» είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι για το δημόσιο χρήμα απαιτούνται απαντήσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ακόμη ότι η πρόταση νόμου δεν κατατίθεται απλώς ως επίδειξη πολιτικής συνέπειας με όσα το κόμμα έλεγε προεκλογικά, αλλά ως συμβολή ευθύνης, δικαιοσύνης και αποφασιστικότητας για την αντιμετώπιση σημαντικών πτυχών και για αποσοβηθεί το κοινωνικό κράχ που έρχεται το φθινόπωρο.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς για την παραίτηση της ηγεσίας του Στρατού απάντησε ότι «αποτελεί μεγάλη απώλεια η παραίτηση του αρχηγού του ΓΕΣ» και ότι συνιστά μεγάλο πολιτικό ζήτημα η καταγγελία για παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας στις αναμενόμενες κρίσεις στο στράτευμα. «Αναμένουμε εξηγήσεις από την κυβέρνηση. Είχαμε πει ότι εμείς δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπούν σε κομματικά φέουδα ευαίσθητοι τομείς και αναμένουμε εξηγήσεις και από τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στην κλιμάκωση των σεναρίων για επιστροφή στη δραχμή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική, «το μόνο που θα μπορεί να διαπραγματευθεί αυτή η κυβέρνηση θα είναι η μετάβαση στο πρώην εθνικό νόμισμα» σημειώνοντας ότι δεν έχει ακούσει πιο ανόητο επιχείρημα από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού σύμφωνα με τις οποίες «θα μπορέσει να διαπραγματευθεί καλύτερα, αφού επισπεύσει την εφαρμογή των μέτρων και επιταχύνει την κατεδάφιση».