7f1«Είσαι καινοτόμος και ως επιχειρηματίας και ως δήμαρχος, διότι έφερες πνεύμα αλλαγών στη Θεσσαλονίκη», είπε απευθυνόμενος στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, εξαίροντας τις προσπάθειές του, που σχετίζονται με τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης. >>>

Με αφορμή τη συνάντηση των σοσιαλιστών ηγετών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, ο κ.Παπανδρέου, ξέκλεψε λίγο χρόνο για να επισκεφθεί το δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Ο κ.Παπανδρέου, τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης συνεργασιών στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης στα Βαλκάνια και κάλεσε τον κ. Μπουτάρη να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

«Η Θεσσαλονίκη, είναι μια από τις βασικές πόλεις της περιοχής και εσείς ως δήμαρχος το έχετε δείξει αυτό. Όταν είμαστε κατακερματισμένοι γινόμαστε πιόνια στη σκακιέρα των μεγάλων δυνάμεων. Αν όμως μπορούμε να βρισκόμαστε μεταξύ μας, αυτό θα μας δώσει την ελπίδα και την προοπτική που θέλουμε: να αναδείξουμε τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η περιοχή μας», σημείωσε ο κ.Παπανδρέου.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπουτάρης είπε ότι αισθάνεται τιμή για την επίσκεψη και δήλωσε: «Οι προσπάθειες μας ως Δημοτική Αρχή συγκλίνουν στο να αναδείξουμε την χαμένη πολυπολιτισμική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης. Οι λαοί των Βαλκανίων δεν είμαστε απλώς εταίροι όπως το αντιλαμβάνονται οι ευρωπαίοι στο πλαίσιο μιας οικονομικής ένωσης, αλλά μέλη μιας αδελφότητας δεμένοι με ισχυρούς δεσμούς φιλίας και αίματος. Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά και σημαντικά αναδεικνύοντας την περιοχή μας σε καταφύγιο ειρήνης και δημιουργικότητας».

Από την πλευρά τους, οι Βαλκάνιοι ηγέτες Σοσιαλιστικών Κομμάτων, συμφώνησαν στην επιτακτική ανάγκη συνεργασίας και κοινής στρατηγικής των χωρών της ευρύτερης περιοχής σε ζητήματα οικονομικού ενδιαφέροντος, σημειώνοντας ότι οι συνθήκες επιβάλλουν να αναζητηθούν καινοτόμες πρωτοβουλίες και υπό την αιγίδα των κυβερνήσεων οι επιχειρηματικές δυνάμεις της ευρύτερης περιοχής να συνεργαστούν στενά προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Αναφερόμενος στην ιδιαιτερότητα της Θεσσαλονίκης ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας και ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπόρις Τάντιτς τόνισε τους ιστορικούς δεσμούς όλων των βαλκανικών λαών με την πόλη που εκτός τα τουριστικά και επιχειρηματικά της θέλγητρα βρίσκεται πολύ κοντά στην βαλκανική γειτονιά και γέννησε τους Θεσσαλονικείς Αγίους των Σλάβων, Κύριλλο και Μεθόδιο.

ΝΔ: Σε μαύρες σελίδες της ιστορίας ο Παπανδρέου

Σκληρή επίθεση εξαπολύσει η ΝΔ Θεσσαλονίκης στο Γιώργο Παπανδρέου με αφορμή την επίσκεψή του στην πόλη μας. Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Διοικούσα ΝΔ, ο εκλεκτός του κ. Γ. Παπανδρέου, δήμαρχος κ. Μπουτάρης παρακολουθεί αδιάφορος τη ζωή μας να χειροτερεύει, χωρίς ζωντάνια, κέφι και προοπτική. «Οι αλλοτινοί χειροκροτητές του κ. Γ. Παπανδρέου αναζητούνται ματαίως και οι πολίτες δικαίως αναρωτιούνται προς τι η "τιμή" της παρουσίας τόσων επιφανών σοσιαλιστών. Τουλάχιστον ας τους θυμίσει κι ας τους ενημερώσει ότι συμπληρώσαμε 100 χρόνια ελεύθερης Ελληνικής πορείας, κι ας τους καλέσει να το θυμούνται πάντα. Η Θεσσαλονίκη δεν ξεχνά. Ο κ. Γ. Παπανδρέου και οι εκλεκτοί του έχουν ήδη περάσει στις μαύρες σελίδες της ιστορίας», τονίζεται μεταξύ άλλων.

“Πιο επικίνδυνη από την λιτότητα, η αβεβαιότητα”

Κατά τη συνάντηση των σοσιαλιστών ηγετών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, χαρακτήρισε «το κλίμα αβεβαιότητας πιο επικίνδυνο ακόμη και από τη λιτότητα», καθώς όπως είπε «οι άνθρωποι δεν καταναλώνουν, οι τράπεζες δεν δανείζουν και δεν γίνονται επενδύσεις, ούτε από Έλληνες ούτε από ξένους».

Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στην Ε.Ε. για καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της κρίσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ήταν πάντα ένα βήμα πίσω από τις αγορές, και έχει μεγάλη ευθύνη γι αυτό».