6f1Το…πράσινο φως στη συνέχιση των έργων εκμετάλλευσης των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική, έδωσε χθες το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Η απόφαση αυτή του ΣτΕ ισχύει μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της κυρίας προσφυγής (αίτησης ακύρωσης) που έχουν καταθέσει οι κάτοικοι. >>>

Το ελληνικό Δημόσιο είχε προβεί στην καταγγελία της σύμβασης με την εταιρεία «TVX Hellas Α.Ε.» για την εκμετάλλευση των μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής και στη συνέχεια ακολούθησε εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Ακολούθησε νέα σύμβαση (Ν. 320/2004) μεταξύ του Δημοσίου και της καναδικών συμφερόντων εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ.», στην οποία μεταβιβάστηκε, έναντι του ποσού των 11 εκατ. ευρώ το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού των μεταλλείων Κασσάνδρας.

Στην προκειμένη περίπτωση προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κάτοικοι της Χαλκιδικής (περιοχής Μεγάλης Παναγιάς, Ιερισσού κ.λπ.) και ζητούν να ανασταλούν: 1) η από 29.3.2012 απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης που αφορά την παραχώρηση στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» τμημάτων δημοσίου δάσους στις θέσεις Σκουριές Σταγείρων και Μαντέμ Λάκκος του Δήμου Αριστοτέλη, 2) το από 24.5.2012 συμφωνητικό εγκατάστασης της επίμαχης εταιρείας στη θέση Σκουριές για την εκτέλεση υλοτομικών εργασιών και 3) το από 16.5.2012 συμφωνητικό εγκατάστασης της ίδιας εταιρείας στη θέση Μαντέμ Λάκκο για υλοτομικές και πάλι εργασίες.

Να σημειωθεί ότι η συνολική μεταλλευτική παραχώρηση ανέρχεται στα 264.000 στρέμματα, ενώ έχει παραχωρηθεί δασική έκταση 4.099,8 στρεμμάτων. Σύμφωνα δε με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πρόκειται να αποψιλωθούν 3.238,28 στρέμματα από την ευρύτερη περιοχή των 740.000 στρεμμάτων δάσους.

Αντιδρούν οι κάτοικοι 

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η πραγματοποίηση των έργων που απαιτούνται για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου στις Σκουριές και τον Μαντέμ Λάκκο θα έχει ως συνέπεια, «μέσω της υλοτόμησης των δέντρων, την αποψίλωση μοναδικής φυσικής περιοχής αρχέγονου δάσους, δεδομένου ότι τα δάση οξιάς και δρυός, που αποτελούν τα κύρια είδη κάλυψης των περιοχών αυτών, είναι πολύ σημαντικά αρχέγονα οικοσυστήματα». Ειδικότερα, προβάλλεται ότι είναι βέβαιη η πρόκληση μη αναστρέψιμης βλάβης στο δασικό περιβάλλον της περιοχής, αφού δεν είναι δυνατή η αποκατάσταση των δασών αυτών, λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα τους.

Παράλληλα, προβάλλεται από τους κατοίκους ότι «η επικείμενη δασική καταστροφή προοιωνίζεται δραστική μεταβολή του φυσικού αναγλύφου και της μορφολογίας του εδάφους, αλλοίωση της φυσιογνωμίας και της αισθητικής του τοπίου και αύξηση του κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων στον παρακείμενο οικισμό της Μεγάλης Παναγιάς».

Συμφέρουσα η επένδυση για το Συμβούλιο της Επικρατείας

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την υπ' αριθμ. 398/2012 απόφασή του (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Αικατερίνη Συγγούνα και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου) απέρριψαν την αίτηση των κατοίκων, κρίνοντας ότι δεν συντρέχει λόγος να ανασταλούν οι τρεις προσβαλλόμενες αποφάσεις, καθώς οι λόγοι που προβάλλουν οι κάτοικοι δεν είναι βάσιμοι.

Αναλυτικότερα, οι δικαστές τονίζουν ότι «η υλοποίηση της επένδυσης κρίνεται ιδιαίτερα συμφέρουσα για την εθνική οικονομία, λόγω της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης, πρωτογενώς και δευτερογενώς, σε περιοχής με υψηλά ποσοστά ανεργίας, αλλά και λόγω της απόδοσης μεγάλων χρηματικών ποσών στο κράτος από τη φορολόγηση της δικαιούχου εταιρείας και κυρίως λόγω της ενίσχυσης των εξαγωγών και της θετικής επίδρασης στο ισοζύγιο συναλλαγών της χώρας».

Το ΣτΕ υπογραμμίζει ότι ότι οι εκτάσεις δασών που πρόκειται να αποψιλωθούν για την κατασκευή των επίμαχων έργων εντός των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων Χαλκιδικής «απαρτίζονται μεν, κατά κύριο λόγο, από πυκνά δάση οξιάς και δρυός, δεν υπάγονται, εντούτοις, οι οικότοποι αυτοί σε κάποιο ειδικό καθεστώς προστασίας» και πάντως, όπως έχει κριθεί από το δικαστήριο κατά το παρελθόν (2007) «δεν απαγορεύεται η εξορυκτική εκμετάλλευση ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές».

Ακόμη, αναφέρουν ότι «η αποψίλωση θα προχωρήσει σταδιακά, ώστε να αποφευχθεί η δυσανάλογη κατασπατάληση δασικού πλούτου σε σχέση με την πρόοδο του όλου έργου και με την εκμετάλλευση των μεταλλευμάτων, βάσει ειδικών διαδικασιών αδειοδότησης και υπό την επίβλεψη των δασικών υπηρεσιών».

Οι προσβαλλόμενες πράξεις, εξ' άλλου, συνεχίζει το σκεπτικό του ΣτΕ, αφορούν «ένα μικρό ποσοστό δασικής γης σε σχέση με τη συνολική έκταση που έχει παραχωρηθεί, ήδη δε έχουν προχωρήσει αρκετά οι εργασίες υλοτόμησης».

Επίσης, επισημαίνεται ότι προβλέπεται η πλήρης αποκατάσταση της βλάστησης που θα θιγεί, ενώ κοντά στη Μ. Παναγιά και στην περιοχή των Σκουριών προβλέπεται αντιπλημμυρική προστασία.

Το ΣτΕ προσθέτει ότι στη σχετική μελέτη αναφέρεται ότι η ανεργία στη Χαλκιδική ανέρχεται στο 20% και η επένδυση δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, καθώς θα απασχολήσει από 892 έως 1.300 εργαζομένους.