Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), δεν θα πάρει μέρος στο διάλογο των κοινωνικών εταίρων, αν προηγουμένως δεν αποκατασταθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο που αφορά στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) στη χώρα μας και ο σεβασμός στο αποτέλεσμα του κοινωνικού διαλόγου. >>>

Αυτή την απάντηση έδωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, για το αν η Συνομοσπονδία μετέχει σε νέα συνάντηση των εταίρων, στα πλαίσια των νέων διαπραγματεύσεων με την τρόικα, που αρχίζουν την ερχόμενη Παρασκευή και πρόσθεσε ότι έχει πλέον καταρρεύσει κάθε έννοια κοινωνικού διαλόγου, κοινωνικής διαπραγμάτευσης και σεβασμού των αποτελεσμάτων αυτής της διαπραγμάτευσης».
Εξάλλου, σε επιστολή που απέστειλε προς τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, η ΓΣΕΕ ζητά από την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με την τρόικα, στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών, που συμμετέχουν στην παρούσα κυβέρνηση και την δεδηλωμένη, όπως αναφέρει, βούληση του πρωθυπουργού για την αναθεώρηση όρων της δανειακής σύμβασης».
Στην επιστολή της η ΓΣΕΕ αναφέρει, επίσης, ότι οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, κατά τη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών, θα πρέπει να αφορούν στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, στον κατώτερο μισθό, στο σεβασμό και την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, στην επαναφορά της ισχύος τής μετενέργειας στους 6 μήνες και την αποκατάσταση της πλήρους μετενέργειας στις ατομικές συμβάσεις εργασίας. 
Η Συνομοσπονδία αναφέρεται, επίσης, στην ανάγκη της δημιουργίας ενός εθνικού φορέα για την άσκηση προνοιακών και κοινωνικών πολιτικών, που θα διαδεχτεί τους Οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας, οι οποίοι έκλεισαν, ενώ -όπως αναφέρει- δεν επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό και οι πόροι τους ήταν αποκλειστικά από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών.
Τέλος, η ΓΣΕΕ ζητά από τον πρωθυπουργό «να τηρήσει τη δέσμευση για τη διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, ως θεμελιώδους θεσμού κοινωνικής προστασίας, με αναδιανεμητικό χαρακτήρα και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της κοινωνικής αποτελεσματικότητάς του , καθώς και να «προστατευθούν αποτελεσματικά η περιουσία και οι πόροι των Ασφαλιστικών Ταμείων, να παταχθεί η αδήλωτη και η ευέλικτη απασχόληση και να αντιμετωπισθεί αυστηρά η εισφοροδιαφυγή».
Η ΓΣΕΕ, τέλος, ανακοίνωσε σήμερα την επικύρωση της επιστημονικής και ερευνητικής συνεργασίας του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ με το διεθνούς κύρους Levy Economics Institute, της Ν. Υόρκης. Αντικείμενο της συνεργασίας είναι η υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων και οι πρώτες μελέτες θα αφορούν προτάσεις για την άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας και θα δημοσιοποιηθούν το φθινόπωρο.