kounoupi_3Τηλεφωνική γραμμή χωρίς χρέωση εγκαινίασε ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Έτσι, όταν οι πολίτες  διαπιστώνουν αυξημένη όχληση κουνουπιών μπορούν να καλούν στο >>>

 

800 11 244 244.

Επίσης, συνεχίζονται οι έλεγχοι και οι συνδυασμένες παρεμβάσεις προνυμφοκτονίας και επίγειας ακμαιοκτονίας, που ξεκίνησαν στις αρχές Ιουνίου.

Την περασμένη εβδομάδα  πραγματοποιήθηκαν επίγειοι ψεκασμοί στα ρέματα της Τούμπας, της Μαλακοπής και της Τριανδρίας, ενώ κατά την τρέχουσα εβδομάδα γίνονται οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις σε νοσοκομεία, φρεάτια και κοινόχρηστους χώρους σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, σε συνεργασία με εξειδικευμένα εργαστήρια, γίνονται αναλύσεις δειγμάτων κουνουπιών και πιθανών ειδών φορέων – δεικτών σπονδυλωτών (κοτόπουλων) για την παρουσία του ιού του Δυτικού Νείλου, ώστε σε περίπτωση που διαπιστωθεί παρουσία του ιού, οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των πολιτών να είναι άμεσες.

Τέλος, οι πολίτες μπορούν να προμηθεύονται έντυπο ενημερωτικό υλικό σχετικό με τα μέτρα πρόληψης για την καταπολέμηση των κουνουπιών, από τους χώρους υποδοχής του Δημαρχιακού μεγάρου (Βασ. Γεωργίου 1), καθώς και από τα περίπτερα ενημέρωσης (info kiosk) του Δήμου Θεσσαλονίκης, που βρίσκονται στην Πλατεία Αριστοτέλους (στη συμβολή με την οδό Μητροπόλεως) και στην Καμάρα.

Να διαλέγει μόνη της αντικουνουπικά θέλει η ΠΚΜ

Υπόμνημα, για την εφαρμογή του προγράμματος αεροψεκασμών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, κατέθεσε στο Υπουργείο Υγείας ο αντιοεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ ζήτησε από το υπουργείο να δώσει τη δυνατότητα στην Αντιπεριφέρεια να ερευνά την γκάμα επιλογής φαρμάκων, έτσι ώστε, όπως τόνισε, να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, να πέσουν οι τιμές των φαρμάκων που προμηθεύεται και να μειωθεί το συνολικό κόστος του προγράμματος.

«Επειδή βρισκόμαστε σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο για να μπορεί να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση, προτείναμε στο υπουργείο να μας δοθούν εγκρίσεις για διεύρυνση της γκάμας επιλογής φαρμάκων, έτσι ώστε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, να πέσουν οι τιμές των φαρμάκων που προμηθευόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.

Όσον αφορά τον κίνδυνο επανεμφάνισης του ιού του δυτικού Νείλου τόνισε πως «είμαστε σε επιφυλακή και πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους τους πολίτες ότι η εφαρμογή του προγράμματος δεν έχει ως στόχο να εξοντώσει όλα τα κουνούπια κάτι το οποίο είναι αδύνατο, αλλά να περιορίσει την όχληση από αυτά και παράλληλα να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία».