Τις βασικές κατευθύνσεις για το πακέτο των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ της διετίας 2013 - 2014 έθεσαν ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, κατά τη σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου. >>>

Συμφώνησαν ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν νέα μέτρα, εντός του 2012, αλλά και ότι δεν θα πρέπει να γίνουν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ωστόσο θα πρέπει να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις και να καταρτιστεί ένα νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ώστε να θέσουμε στους εταίρους το αίτημα για την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.
Νέα συνάντηση των τριών αρχηγών θα πραγματοποιηθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, για τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις αποκρατικοποιήσεις, πριν από την επιστροφή της τρόικας και το ραντεβού με τον υπουργό Οικονομικών, την ερχόμενη Πέμπτη.
Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι υπήρξε συμφωνία σε όλα, διευκρινίζοντας ότι μιλάει για τις βασικές κατευθύνσεις σε σχέση με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Οπως είπε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η διαβούλευση για τα μέτρα θα συνεχιστεί και θα γίνει προσπάθεια να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα για να μην γίνουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, ενώ θα ζητηθεί η έγκριση της τρόικας για να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση.
Μέριμνα της κυβέρνησης είναι να δρομολογήσει την ανάπτυξη, την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής και να ενδυναμώσει τη θέση της χώρας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η σύσκεψη των τριών αρχηγών έγινε σε πολύ καλό κλίμα.
Την ανάγκη παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής επισήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος είπε ότι φέτος θα εφαρμοστούν όσα μέτρα ψηφίστηκαν, με τη μέγιστη δυνατή κοινωνική ευαισθησία και πρόσθεσε ότι θα γίνει προσπάθεια να βρεθούν ισόδύναμα μέτρα.
Ανάλογες δηλώσεις έκανε ο Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας την απόφαση να μην υπάρξουν νέα μέτρα το 2012, να αναζητηθούν ισοδύναμα μέτρα για το θέμα των ειδικών μισθολογίων, καθώς και άλλα μέτρα ανακούφισης των ασθενέστερων ομάδων και των νοικοκυριών.