Yπεγράφη από το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης κ. Θύμιο Σώκο, η κήρυξη της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για λόγους δημόσιας ωφέλειας έκτασης στον Εύοσμο. Εκεί θα κατασκευαστεί κόμβος της εσωτερικής περιφερειακής. >>>

 

Το έργο αφορά την κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου Κ16 στη συμβολή ΠΑΘΕ και Εσωτερικής Περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης, συνολικού εμβαδού 149.122,00 τ.μ., που βρίσκεται στο νομό Θεσσαλονίκης στις κτηματικές περιοχές των Δήμων Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Δέλτα και Κορδελιού-Ευόσμου. Στην έκταση που απαλλοτριώνεται δεν περιλαμβάνονται οι εκτάσεις εκείνες οι οποίες στα κτηματολογικά στοιχεία φέρονται ότι ανήκουν στο Δημόσιο.

Η εν λόγω δαπάνη θα βαρύνει τις πιστώσεις του ενάριθμου έργου 2011ΕΠ00880011 της ΣΑΕΠ 008/8 και έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονία-Θράκη με κωδικό ΟΠΣ 298333 κι εκτιμάται στα 25.000.000 ευρώ.

Η κατασκευή του κόμβου Κ16 δημοπρατήθηκε στις 31 Μαΐου 2011 από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης (Διεύθυνση Ελέγχου Κατασκευών Έργων) με προϋπολογισμό 89.500.000 € και, σύμφωνα με την αποκεντρωμένη διοίκηση “αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα συγκοινωνιακά έργα για την πόλη της Θεσσαλονίκης”. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά από τρία χρόνια και 8 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Το έργο εντάθηκε στο ΕΣΠΑ στις 3 Μαρτίου 2011.

Με το συγκεκριμένο έργο ο σημερινός κόμβος θα μετατραπεί σε ανισόπεδο και θα παρέχει όλες τις δυνατές κινήσεις.

Θα κατασκευασθούν εννέα γέφυρες καταστρώματος συνολικού εμβαδού 17.886 τ.μ. ως εξής: τρεις γέφυρες στη διασταύρωση του Π.Α.Θ.Ε με την εσωτερική περιφερειακή, μία πάνω από την εσωτερική περιφερειακή, και οι υπόλοιπες πέντε πάνω από τον σωληνοδιάδρομο των ΕΛ.ΠΕ.

Η οδοποιία περιλαμβάνει κατασκευή προσβάσεων στις γέφυρες μήκους 7χλμ ενώ προβλέπεται δίκτυο παράπλευρων οδών, μήκους 10,5 χιλιομέτρων με παράλληλη βελτίωση της βατότητας του Π.Α.Θ.Ε και της εσωτερικής Περιφερειακής.

Το συνολικό κατασκευαστικό αντικείμενο συμπληρώνεται με έργα αποχέτευσης- αποστράγγισης, ηλεκτροφωτισμού, φωτεινή σηματοδότηση, σήμανση και εργασίες πρασίνου.

Ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης κ. Σώκος, σε δήλωσή του, χαρακτήρισε το έργο ζωτικής σημασίας για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Ακόμη σημείωσε ότι είναι καθοριστικό για τη βελτίωση των μετακινήσεων, την ανάπτυξη του βιομηχανικού και βιοτεχνικού κλάδου της ευρύτερης περιοχής, τη βελτίωση της διασύνδεσης και λειτουργικότητας των διαπεριφερειακών δικτύων.