Αρχίζει, σήμερα στις 7 το απόγευμα, στην Ολομέλεια της Βουλής, με την ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Αποκρατικοποιήσεις, ιδιωτικοποιήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών στο δημόσιο, είναι οι βασικοί άξονες στις οποίες θα κινηθούν. >>>

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας για αποτελεσματική προώθηση της δημοσιονομικής προσαρμογής και ταυτόχρονη επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και θα αναπτύξει τους στόχους  της κυβέρνησής του, όπως αυτοί συμφωνήθηκαν στις μακρές διαβουλεύσεις που είχαν οι εκπρόσωποι των τριών κυβερνητικών εταίρων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Επιπλέον, αναμένεται να υπογραμμίσει την αντίθεση της κυβέρνησης σε απολύσεις στο δημόσιο και να αντιπροτείνει μετατάξεις.
Οι κυβερνητικοί εταίροι αποφάσισαν ότι αποτελεί προτεραιότητα η άμεση έναρξη των διαδικασιών -ακόμη κι εντός του Αυγούστου- για την ιδιωτικοποίηση των ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, των Κρατικών Λαχείων και των τριών θυγατρικών της Αγροτικής Τράπεζας (ΣΕΚΑΠ, Βιομηχανία Ζάχαρης, Γαλακτοκομική Δωδώνη).
Παράλληλα, θα τρέξουν και οι συμβάσεις παραχώρησης για λιμάνια, περιφερειακά αεροδρόμια και τμήματα της Εγνατίας Οδού, καθώς και οι συγχωνεύσεις ή καταργήσεις υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου. Σε δεύτερο στάδιο θα προωθηθεί η μεταβίβαση του ΟΠΑΠ, για την οποία καταγράφονται σοβαρές ενστάσεις και εντός της ΝΔ.
Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι μετά από αμοιβαίες παραχωρήσεις και συμβιβασμούς κατέληξαν σε μια κοινή κυβερνητική ατζέντα που περιλαμβάνει «κόκκινες γραμμές» απέναντι στην τρόικα και στους δανειστές της χώρας : όχι νέοι φόροι ή περικοπές μισθών και συντάξεων, όχι απολύσεις στο Δημόσιο, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% κ.λπ.
Οι προγραμματικές δηλώσεις έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Τρόικα, η οποία ανακοίνωσε χθες στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ότι θα τις παρακολουθήσει και στη συνέχεια θα γίνει νέα συνάντηση προκειμένου να εξεταστεί το περιεχόμενό τους και να καταγραφούν τυχόν ανακολουθίες και εκτροπές από την γραμμή που έχει χαραχθεί.
Η συζήτηση στη Βουλή θα συνεχιστεί το Σάββατο το απόγευμα και την Κυριακή, σε δύο συνεδριάσεις, πρωί και απόγευμα
Οι αρχηγοί των επτά κομμάτων της Βουλής θα μιλήσουν το βράδυ της Κυριακής. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με την ψήφο εμπιστοσύνης.
Στο μεταξύ, συνεδριάζει στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με θέμα τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Της σημερινής διαδικασίας θα προηγηθεί η τελετή ορκωμοσίας (18:30) του κ. Σαμαρά (μετά το πρόβλημα που αντιμετώπισε στο μάτι) και των υπόλοιπων βουλευτών που δεν ορκίστηκαν την προηγούμενη Πέμπτη λόγω της συμμετοχής του στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.