Επίθεση στην «τρικομματική κυβέρνηση του μνημονίου» εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) Αλέξης Τσίπρας. >>>

Ανοίγοντας τις διήμερες εργασίες της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΑ, η οποία πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με αφορμή το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων και τον προσδιορισμό των επικείμενων μέτρων, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η επιπλέον λιτότητα, τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ, σημαίνει ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει, η εξίσωση δεν έχει λύση και σημαίνει ότι στο τέλος της επόμενης διετίας, αν η τρικομματική κυβέρνηση συναινέσει στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών τότε εξασθενημένη και χρεοκοπημένη θα αναγκαστεί οικειοθελώς και παρακαλώντας να βγει από την Ευρωζώνη».

Εκτίμησε μάλιστα ότι όντως θα το κάνει αυτό η κυβέρνηση και πως «θα το παρουσιάσει σαν μεγάλη επιτυχία, όπως έκανε με το "κούρεμα", καθώς, όπως υποστήριξε, «αυτή η κυβέρνηση εκφωνεί τα συμφέροντα των δανειστών ως δήθεν διεθνείς στόχους».

Αναφερόμενος ειδικότερα στα μέτρα ύψους 11,6 δισ. που είναι υπό επεξεργασία για την επόμενη διετία, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι θα εστιαστούν στις περικοπές των δημόσιων δαπανών και ειδικότερα των προνοιακών επιδομάτων, των ήδη μειωμένων μισθών και των συντάξεων, της φαρμακευτικής δαπάνης, της δημόσιας δαπάνης για την παιδεία και άλλων κοινωνικών δαπανών. Απέναντι σε αυτά, υπογράμμισε τη λύση, άμεσα, της «προοδευτικής φορολογικής μεταρρύθμισης με αύξηση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους, ελάφρυνση της φορολογίας στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και διεύρυνση της φορολογικής βάσης», ώστε, όπως είπε, να πληρώσουν φόρο στην Ελλάδα και οι πλούσιοι και έτσι να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.

Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, υποστήριξε ότι «η αρχική προσπάθεια της συγκυβέρνησης Σαμαρά να διαμορφώσει την εντύπωση ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα είναι το αντίδοτο στη λιτότητα απέτυχε πριν καλά-καλά ξεκινήσει», για να υπογραμμίσει ότι «το ξεπούλημα και η λιτότητα πάνε μαζί». Ειδικότερα, είπε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εκποιήσει ό,τι έχει απομείνει στο δημόσιο από τα προηγούμενα κύματα ιδιωτικοποιήσεων: «Φως, νερό, τηλέφωνο, οικόπεδα με θέα - το παραλιακό μέτωπο της Αττικής από το Φάληρο έως το Σούνιο», ανέφερε και υπογράμμισε ότι «στην ουσία "πωλείται η Ελλάς" στους δανειστές της».

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι προσπαθεί «με τη μεθοδικότητα της Θάτσερ», να κάμψει τις αντιστάσεις και πως «δημαγωγεί κατά συνδικαλιστών για να χτυπήσει τον συνδικαλισμό».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την «τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά», υποστηρίζοντας ότι μόνο εκείνη κάνει ότι δεν βλέπει τη «ρίζα του δημοσιονομικού κακού», «γιατί είναι ο αβανταδόρος του μόνου κυρίαρχου λόμπι στην Ελλάδα, του λόμπι της φοροδιαφυγής».

Παράλληλα σύμφωνα με το ΑΜΠΕ άσκησε σκληρή κριτική και στη ΔΗΜΑΡ: «Δεν έχουμε καμία προσδοκία ούτε από τους πρώην συντρόφους μας της ΔΗΜΑΡ που έχουν φτάσει στο σημείο να χαρακτηρίζουν το μνημονιακό πρόγραμμα της συγκυβέρνησης "προοδευτικό". Στον ίδιο επικριτικό τόνο, πρόσθεσε ότι η πολιτική συμπεριφορά της ΔΗΜΑΡ έχει ξεπεράσει την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα είναι το «αριστερό άλλοθι» της συγκυβέρνησης: «Αριστερό είναι πλέον σαφές ότι δεν είναι. 'Αλλοθι είναι μάλλον η συγκυβέρνηση για τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην εξουσία».

Συνδέοντας την επιστροφή της τρόικας στη χώρα μας στις 24 Ιουλίου, με την επέτειο της πτώσης της Χούντας, ο κ Τσίπρας είπε ότι η τρόικα έρχεται «για να μας δώσει τη δυνατότητα να διαλέξουμε το σκοινί για να κρεμαστούμε».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η εμμονή της Ευρωζώνης σε νεοφιλελεύθερες επιλογές έχει προδιαγράψει την αποτυχία και επανέλαβε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον απεγκλωβισμό της από τη λιτότητα, προτάσεις που περιλαμβάνονται και στο πολιτικό σχέδιο της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΑ, το οποίο συζητάται στις διήμερες εργασίες της συνεδρίασης.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την απόδοση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ρόλου πραγματικής κεντρικής τράπεζας, πολιτική ρύθμιση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού τομέα εποπτεία και ανακεφαλαιοποίηση των εθνικών τραπεζών στο επίπεδο της Ευρωζώνης, την έκδοση Ευρωομολόγων, τη θεσμοθέτηση Ευρωπαϊκού Ταμείου Κοινωνικής Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης.

Αναφερόμενος στις συνθήκες υπό τις οποίες διεξήχθησαν οι εκλογικές αναμετρήσεις, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «δημαγωγική κινδυνολογία» για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη εκ μέρους του εγχώριου και τους ευρωπαϊκού κατεστημένου, σημειώνοντας ότι αν κινδυνεύει μια χώρα, όπως π.χ. η Ελλάδα, «ο κίνδυνος προέρχεται μόνο από την πολιτική της λιτότητας, της εσωτερικής υποτίμησης», η οποία, όπως συνέχισε, δεν υποτιμά μόνο τις συντάξεις και το εισόδημα αλλά και τις χρηματιστηριακές αξίες «και διευκολύνει έτσι την ιδιωτικοποίηση σε τιμές εξευτελιστικές».

Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: «Νέο δόγμα: Η πιστή εφαρμογή του Μνημονίου, αποτελεί προϋπόθεση για την αλλαγή του! Ο καταστροφικός παραλογισμός Τροικας-κυβέρνησης στα ύψη».