Σχέδιο για περικοπές 11,5 δισ. ευρώ πρόκειται να υποβάλει η κυβέρνηση στην τρόικα στις 24 Ιουλίου προκειμένου να αποφευχθεί η φοροεπιδρομή και οι οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. >>>

Μεταξύ των προτάσεων που έχουν τεθεί στο τραπέζι της διαβούλευσης είναι η επιβολή διδάκτρων στους αιώνιους φοιτητές, η αύξηση της στρατιωτικής θητείας, η πληρωμή των κληρικών κατά 50% από το κράτος, καθώς και σειρά άλλων δαπανών, όπως προνοιακά επιδόματα, δαπάνες ασφαλιστικών ταμείων, περικοπή εφάπαξ, μείωση φαρμακευτικής δαπάνης, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και Οργανισμών, μισθοί ΔΕΚΟ.
Από την πρόταση για τους κληρικούς σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας θα μπορούσε να υπάρξει εξοικονόμηση 100 εκατομμυρίων Ευρώ.

Οι περικοπές δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης των διευθυντών υπουργείων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υπό τον αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Η σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 30 διευθυντές υπουργείων, πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της χθεσινής ευρείας διυπουργικής στο ΥΠΟΙΚ.

Το «πακέτο» των περικοπών πρέπει να ολοκληρωθεί το προσεχές δεκαήμερο, προκειμένου να επιδοθεί στην τρόικα στις 24 Ιουλίου. Βάσει του μνημονίου οι περικοπές ύψους 11,5 δισ. ευρώ, πρόκειται να εφαρμοστούν εντός των ετών 2013-2014.

Η κυβέρνηση πάντως επιζητεί την παράταση του χρόνου υλοποίησής τους, ώστε η προσαρμογή να είναι πιο ήπια, ωστόσο αυτό θα αποφασιστεί από την Κομισιόν και το ΔΝΤ έπειτα από εισήγηση της τρόικας, και εφόσον η Ελλάδα υποβάλει επίσημο αίτημα.

«Μαχαίρι» μπαίνει στη σίτιση των φοιτητών από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Η νέα υπουργική απόφαση, που καθορίζει τους όρους για τη σίτισή στα ΑΕΙ, ζητεί κάθε δικαιούχος να έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ως 45.000 ευρώ. Το θέμα της φοιτητικής μέριμνας συζητήθηκε την Τρίτη, σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος με τη συντονιστική επιτροπή της Συνόδου των Πρυτάνεων. Το θέμα των αλλαγών στον νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ θα συζητηθεί σε άλλη συνάντηση των δύο πλευρών.

Σε κάθε περίπτωση, οι υπουργοί της κυβέρνησης, θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει σε ισοδύναμα και να ετοιμάσουν τη λίστα με τα μέτρα έως τις 23 Ιουλίου.
Το πιθανότερο σενάριο είναι πως η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στην τρόικα τα μέτρα με ορίζοντα διετίας, με στόχο να πείσει για την αποτελεσματικότητα, ενώ ταυτόχρονα θα πιέσει για την επιμήκυνση.

Για «εξαπάτηση του ελληνικού λαού» και «πλήρη προσχώρηση στη λογική του μνημονίου» κατηγόρησε στο μεταξύ την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή, νέο αυστηρό μήνυμα έστειλε στην Ελλάδα ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ. «Όχι σε εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις», είπε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, τονίζοντας ότι η υπομονή, τόσο η δική του όσο και της τρόικας, φθάνει στο τέλος της.