metro_delfon_20110606_01Τη διαβεβαίωση ότι «είναι εφικτό τον Νοέμβριο του 2016 να λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη μετρό», έδωσε εκ νέου σήμερα ο διευθυντής του έργου, Γιώργος Κωνσταντινίδης. Το πρόβλημα είναι ποιος τον πιστεύει… >>>

 

Φορείς και επαγγελματίες, πάντως, δεν τον πιστεύουν… Ο κ. Κωνσταντινίδης μίλησε, σήμερα, σε ένα άκρως δύσπιστο κοινό φορέων και επαγγελματιών, στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, φορείς και επαγγελματίες “την… έπεσαν” (κατά το κοινώς λεγόμενο) στον κ. Κωνσταντινίδη κι έκαναν λόγο για «ξεχείλωμα» των χρονοδιαγραμμάτων, ανεπάρκεια κονδυλίων και κίνδυνο νέων καθυστερήσεων!

Κι αυτό, σε μια περίοδο που το 35% των επιχειρήσεων με έδρα κοντά στα εργοτάξια υπολογίζεται ότι έχουν βάλει λουκέτο, σύμφωνα με έρευνα της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ).

Δεν προλάβαινε να τελειώσει μια φράση του ο κ. Κωνσταντινίδης και δέχονταν βροχή ερωτήσεων και παρατηρήσεων. Κατάφερε, πάντως, να παραδεχτεί ότι:

  • Μέχρι τέλους 2012 πρέπει να κλείσουν όλα τα σκάμματα των αρχαιολογικών ανασκαφών, οι οποίες είναι μία από τις βασικές αιτίες καθυστερήσεων του έργου.
  • Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός για τις αρχαιολογικές εργασίες έχει υπερβεί κατά 75 εκατ. τον αρχικά υπολογισθέντα (15 εκατ. ευρώ), καθώς το κόστος της διαδικασίας «υποεκτιμήθηκε σημαντικά»
  • Ολοκληρώθηκε το 73% των αρχαιολογικών ανασκαφών και το 44% των έργων πολιτικού μηχανικού.
  • Οι μετροπόντικες έχουν διανοίξει 6 χιλιόμετρα σηράγγων και ξεκίνησαν οι πρώτες διαδικασίες για την κατασκευή των συρμών στην Ιταλία.
  • Κτήσεις γης, δηλαδή η αρχαιολογία και οι απαλλοτριώσεις είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του μετρό σήμερα.

Όπως ήταν φυσικό, τον ρώτησαν αν το έργο κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί λόγω έλλειψης κεφαλαίων. Επέμεινε ότι το μετρό έχει εξασφαλισμένα κεφάλαια από ευρωπαϊκά κονδύλια και εγκεκριμένα δάνεια απ΄ την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ εξασφαλισμένα είναι τα χρήματα και για την επέκταση προς Καλαμαριά.

Παραδέχτηκε, πάντως, ότι η ανάδοχος κοινοπραξία (σ.σ. με επικεφαλής την ΑΕΓΕΚ) δυσκολεύεται να χρηματοδοτήσει το έργο για έναν μήνα, μέχρι να 'μπει" η χρηματοδότηση στον λογαριασμό της.

Ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, τον ρώτησε αν αληθεύουν οι φήμες ότι «τον Νοέμβριο του 2012 λήγει η σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο και [...]υπάρχει η πληροφορία ότι αυτός θα διεκδικήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις». Απάντησε ότι δε γνωρίζει κάτι τέτοιο.

Κι όλα αυτά ενώ επαγγελματίες της οδού Δελφών, που έχει κλείσει επί μήνες για τα έργα του μετρό, φώναζαν ότι οι επιχειρήσεις τους έχουν καταστραφεί και οι ίδιοι αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές, ακόμη και το ηλεκτρικό ρεύμα. Ιδιοκτήτης βουλκανιζατέρ, του είπε ότι δεν μπορεί να δουλέψει επί μήνες, γιατί δεν υπάρχει πρόσβαση για τα αυτοκίνητα στο συνεργείο του.

Ο κ.Κωνσταντινίδης και ο κ.Ζορπίδης αποφασίστηκε σήμερα ότι θα πραγματοποιήσουν την επόμενη εβδομάδα κοινή επίσκεψη στα εργοτάξια του μετρό στη Δελφών, προκειμένου να συζητήσουν με τους θιγόμενους επιχειρηματίες.

Πυρ και μανία ήταν και ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας. Είπε ότι «δεν διανοείται να πιστέψει ότι η κυβέρνηση αυτή, θα έρθει για τη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη χωρίς προηγουμένως να έχει δοθεί λύση στο θέμα του μετρό». Πρόσθεσε ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια το μετρό έχει εγκαταλειφθεί κι ότι έτσι όπως πάει δεν πρόκειται να τελειώσει στην τρέχουσα δεκαετία.