«Κινούμαστε και ζούμε πάνω σε ωρολογιακή βόμβα». Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση ο αντιστράτηγος, επικεφαλής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Βόρειας Ελλάδας, Βασίλης Τουλίκας, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με την πυροπροστασία ειδικά στο περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης. >>>


Η σύσκεψη για την προστασία του Σέιχ Σου, που οργάνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, ήταν αποκαλυπτική της κατάστασης που επικρατεί. Όπως παραδέχτηκαν όλοι, οι πρόσφατες βροχοπτώσεις βοήθησαν να υπάρχει παντού πυκνή βλάστηση, τα χόρτα αυτά να ΄χουν ξεραθεί από τις προχθεσινές και χθεσινές ζέστες, ενώ τα ασυντήρητα δίκτυα, τα σκουπίδια που υπάρχουν παντού και τα σπασμένα κλαδιά των δένδρων έχουν δημιουργήσει μια βραδυφλεγή βόμβα...
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να υπάρξει αποτελεσματική προστασία του δάσους από τον κίνδυνο πυρκαγιάς κατά το φετινό καλοκαίρι.
Ο κ. Τζιτζικώστας κατά την εισήγησή του ανέφερε ότι οι υπηρεσίες της αντιπεριφέρειας βρίσκονται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας και έχουν προχωρήσει στις εργασίες τις οποίες είναι υποχρεωμένες να κάνουν για τη διασφάλιση της πολιτικής προστασίας. Δεν απέφυγε όμως να επιρρίψει ευθύνες στους δήμους, που, όπως είπε, θα πρέπει να διαθέσουν άμεσα τα χρήματα που έλαβαν από το υπουργείο Εσωτερικών για την Πολιτική Προστασία. 
Η κατανομή των κονδυλίων έγινε, αλλά, όπως είπε και ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι δήμοι δεν τα έχουν πάρει ακόμη στα χέρια τους.
Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά, όπως αποκάλυψε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, «ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του συστήματος παρακολούθησης του Σέιχ Σου με κάμερες, το έργο δεν έχει παραδοθεί προς χρήση στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και παραμένει ανενεργό»!  Εκκρεμεί στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης.