Δε γλίτωσε κανείς από την Τρόικα: Μειώθηκαν οι μισθοί στο 97% των εργαζομένων

Μεταπολεμική χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα των εργασιακών στη χώρα μας, η ITUC, η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων, μετά τις διαπιστώσεις που προκύπτουν από δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το τελευταίο διάστημα σε 14 χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα. >>>

Σύμφωνα με αυτές το 97% των εργαζομένων έχει μείωση μισθών ενώ μόλις 3% έχει διατηρήσει το εισόδημά του. Η παγκόσμια έρευνα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων για τις παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων θα δημοσιοποιηθεί το β’ εξάμηνο του 2012, στο πλαίσιο όμως της διεξαγωγής της, κλιμάκιο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων επισκέφθηκε τη χώρα μας και σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, διαπίστωσε την τραγική κατάσταση στην ελληνική αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, η Γενική Γραμματέας της ITUC Σάραν Μπάροου, η οποία ήρθε στη χώρα μας μετά από αίτημα της ΓΣΕΕ, είχε προσωπική επαφή τόσο με εργαζόμενους και ανέργους οι οποίοι της ανέπτυξαν τα προβλήματα που επέφεραν οι μνημονιακές πολιτικές όσο και με τον Υπουργό Εργασίας στον οποίο έθεσε το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης με την Τρόικα με στόχο την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, «μετά τις διαπιστώσεις για την ολοσχερή κατεδάφιση του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα συνδυαστικά με την ραγδαία οικονομική και θεσμική αποδυνάμωση εργαζομένων και συνταξιούχων» η Γ. Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας θα προχωρήσει σήμερα σε παρέμβασή της προς το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση θέτοντας μεταξύ άλλων δυο βασικά αιτήματα:

1. Να αναζητηθούν για την Ελλάδα εναλλακτικές οικονομικές πολιτικές που θα ενισχύουν την ανάπτυξη και κατ΄επέκταση την απασχόληση και την πραγματική οικονομία

2. Να ακούσει η Τρόικα τους κοινωνικούς εταίρους και να σεβαστεί την όποια συμφωνία τους για τους κατώτατους μισθούς και τις κοινωνικές παροχές των εργαζομένων, οι οποίες εκμηδενίστηκαν μετά την αδικαιολόγητη κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας οι οποίοι χρηματοδοτούνταν αποκλειστικά από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών.

Χθες το μεσημέρι η γενική γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας, Σάραν Μπάροου, η οποία συναντήθηκε πρόσφατα και με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΓΣΕΕ, στο πλαίσιο της οποίας αναφέρθηκε

Κατά τις συναντήσεις της η κ. Μπάροου ζήτησε την αποκατάσταση του βασικού μισθού στην Ελλάδα, στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την εφαρμογή του δεύτερου μνημονίου «ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια», όπως είπε.

Η γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ελλάδα «ζοφερή» και πρόσθεσε, ότι κατά τις συναντήσεις της με τους Έλληνες εργαζομένους, είδε «ανθρώπους τρομαγμένους, ανθρώπους που φοβούνται να κάνουν παιδιά, γιατί δεν γνωρίζουν αν μπορούν να τα εξασφαλίσουν». «Έτσι, όμως, καταστρέφεται ο ιστός αυτής της ωραίας χώρας» τόνισε.

«Όταν ένα έθνος χάνει την ελπίδα του, τότε αρχίζει η κλονίζεται η πίστη στους δημοκρατικούς θεσμούς και η κοινωνική αναταραχή είναι περισσότερο πιθανή» είπε η κ. Μπάροου, ενώ απαντώντας σε ερώτηση του ΑΜΠΕ αν κατά τις επαφές που είχε με εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαπίστωσε ότι αντιμετωπίζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο απάντησε: «Δεν έχουν αντιληφθεί το ενδεχόμενο μιας κοινωνικής αναταραχής γιατί το μόνο που έχουν μελετήσει έως τώρα είναι οι αριθμοί». Σύμφωνα με την ίδια όμως, «οι αριθμοί εκφράζουν μια εικόνα, αλλά είναι φανερό ότι οι ορθόδοξες πολιτικές που έχουν εφαρμοσθεί ως τώρα δεν λειτουργούν». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «όταν το 50% των νέων στην Ελλάδα είναι άνεργοι και το 65% αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φτώχιας, τότε το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ξανασκεφτούν τις συμβουλές τους».

Σημειώνεται ότι η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία εκπροσωπεί 175 εκατομμύρια εργαζόμενους, σε 153 χώρες με 308 συνολικά οργανώσεις μέλη.

Σχόλια