Μία μόλις ημέρα μετά την ανακοίνωση του προγράμματος των 47ων Δημητρίων, από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Σπ. Πέγκα, η εφετινή διοργάνωση μετρά... ένα θύμα: Τη θεοτρολόγο Ιφιγένεια Ταξοπούλου, η οποία παραιτήθηκε από την τριμελή καλλιτεχνική επιτροπή, με αιχμές κατά του αντιδημάρχου, αλλά και του δημάρχου. >>>

Αιτία της παραίτησής της, η ένταξη, στο πρόγραμμα των Δημητρίων, τεσσάρων θεατρικών παραστάσεων από τις οποίες η μία του θιάσου της Ζωής Λάσκαρη κι οι άλλες δύο έχουν παρουσιαστεί πέρσι στην πόλη. Όπως επισημαίνει, σε επιστολή της προς τον κ. Πέγκα, η παραιτηθείσα θεατρολόγος, η ένταξη των συγκεκριμένων παραστάσεων έγινε εκπρόθεσμα, παρακάμφθηκε ο μικρός προϋπολογισμός (70.000 ευρώ) και, παρά το ότι εμφανίζονται ως "αφιέρωμα στην Εβραϊκή Κοινότητα της πόλης" δεν έχουν συνάφεια και σχέση...
Στην επιστολή της η κ. Ταξοπούλου επισημαίνει ότι ακολούθησε την πολιτική του δήμου Θεσσαλονίκης στις επιλογές της -"λίγες (κατ’ ανάγκη) αλλά υψηλού κύρους ξένες παραγωγές, έμφαση στις τοπικές δυνάμεις και πρωτίστως στη νεότερη γενιά καλλιτεχνών, πρωτότυπες παραγωγές και όχι επαναλήψεις, συμπαραγωγές και συνεργασίες με φορείς της πόλης και, βέβαια, αποδέσμευση από το αμιγώς εμπορικό θέατρο και τις κάθε είδους, εμπορικής αντίληψης, προτάσεις", όμως της ζητήθηκε να συμπεριλάβει και την παράσταση "Ρόουζ" της κ. Ζωής Λάσκαρη.
"Παρά τις πιέσεις που μου ασκήσατε, σας εξέθεσα πολλές φορές, γραπτώς και προφορικώς, τα επιχειρήματά μου και, σε κάθε περίπτωση, δεν συμπεριέλαβα τη συγκεκριμένη πρόταση στο θεατρικό πρόγραμμα που κατέθεσα. Παρόλ’ αυτά, στην τελική εισήγηση των Δημητρίων που μου έστειλε στις 26 Ιουνίου η υπηρεσία σας, για τις παρατηρήσεις μου προ της κατάθεσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, είδα ότι είχατε εντάξει, με δική σας πρωτοβουλία, την εν λόγω παράσταση στο πρόγραμμα του θεάτρου", τονίζει η κ. Ταξοπούλου.

Το... αφιέρωμα που έγινε στο πόδι
Μετά τις έγγραφες αντιρρήσεις της θεατρολόγου, της γνωστοποιήθηκε, με επίσημη επιστολή της αντιδημαρχίας ότι "μετά από σύσκεψη με τον Αντιδήμαρχο, στις 27/6/2012 το μεσημέρι, για την τελική μορφή της εισήγησης των ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ, η παράσταση ΡΟΟΥΖ  μαζί με τις παραστάσεις:  ‘’ΧΡΥΣΗ ΠΟΛΗ’’ από την Πειραματική Σκηνή  και την Θεατρική Ομάδα ‘’Παπαλάγκι  και την  παράσταση  ΄΄ΡΑΧΗΛ’’ του Κέντρου Θεατρικής Ερευνας Θεσσαλονίκης, εντάσσονται στον κύκλο ‘’100 χρόνια  Εβραϊκής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη’’".
Στην επιστολή της η κ. Ταξοπούλου επισημαίνει προς τον αντιδήμαρχο ότι "για τη σύνθεση του «αφιερώματος» αυτού, διαθέσατε χρόνο αντιστρόφως ανάλογο προς τη μακρά και σημαντική παρουσία της εβραϊκής κοινότητας στην πόλη μας", αλλά κι ότι "οι νεοεισαχθείσες στο θεατρικό πρόγραμμα των Δημητρίων παραστάσεις «Χρυσή Πόλη» και «Ραχήλ», έχουν, αφενός, ήδη παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη κατά την περσινή θεατρική περίοδο και, αφετέρου, οι παραγωγοί θίασοί τους δεν είχαν καν καταθέσει αίτηση για συμμετοχή τους στο φεστιβάλ, προϋπόθεση που ίσχυσε κατά τα άλλα ανεξαιρέτως".
Αφήνει αιχμές για το ποιος διαμορφώνει τον θεατρικό κύκλο ("Σε τρίτο χρόνο και υπό άλλες συνθήκες, θα αναρωτιόμουν πώς είναι δυνατόν να διαμορφώνετε έναν θεατρικό κύκλο των Δημητρίων χωρίς την παρουσία του καθ’ ύλην αρμόδιου για το θεατρικό πρόγραμμα", λέει), αλλά και για τη συνάφεια των παραστάσεων του αφιερώματος ("και μάλλον δεν έχει νόημα να προχωρήσω σε θεατρολογικού περιεχομένου παρατηρήσεις, σχετικά με την αμφίβολη θεματική συνάφεια των παραστάσεων που επιλέξατε ως προς τον τίτλο του «αφιερώματος». Αντιλαμβάνομαι εν γένει αυτόν τον θεματικό κύκλο ως προσχηματική εφεύρεση της τελευταίας στιγμής και δεν υπεισέρχομαι περαιτέρω στην ουσία του", υπογραμμίζει).
Μάλιστα, κάνει λόγο για καταπάτηση αρχών, υπογραμμίζοντας τα εξής: "Επί της δεοντολογίας όμως, θέλω να σας παραπέμψω στα όσα είπατε τόσο εσείς, όσο και, με ιδιαίτερη έμφαση, και ο ίδιος ο Δήμαρχος, κατά τη συνέντευξη Τύπου των περσινών Δημητρίων, αλλά και με άλλες αφορμές, σχετικά με τον αναβαθμισμένο ρόλο και την ανεξαρτησία της καλλιτεχνικής επιτροπής. Τα γεγονότα που εκθέτω πιο πάνω διαγράφουν μια κατά τη γνώμη μου σοβαρή παρέκκλιση από ένα βασικό ζήτημα αρχής, πράγμα που με αναγκάζει να σας υποβάλω την παραίτησή μου".
Κλείνει, μάλιστα, με μια ευχή: "Ελπίζω ειλικρινά ότι κάποτε η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει έναν σύγχρονο και δυναμικό φεστιβαλικό θεσμό, που θα λειτουργεί με ανεξαρτησία και διαφάνεια, αποκλειστικά με καλλιτεχνικά κριτήρια, κατά το πρότυπο αντίστοιχων επιτυχημένων ελληνικών και ευρωπαϊκών διοργανώσεων", καταλήγει στην επιστολή της.

Τι θα δούμε στα Δημήτρια
Η παραίτηση της κ. Ταξοπούλου έγινε δεκτή από τον κ. Πέγκα. Μάλιστα, με μια λιτή ανακοίνωση, ο αντιδήμαρχος την ευχαρίστησε "για τις υπηρεσίες που προσέφερε, από την θέση της υπεύθυνης για το θεατρικό πρόγραμμα των 46ων και 47ων Δημητρίων".

Στην παρουσίαση του προγράμματος, στο δημοτικό συμβούλιο, ο κ. Πέγκας εξέφρασε τη φιλοδοξία τα 47α Δημήτρια να αποτελέσουν ένα σύγχρονο και δημιουργικό φεστιβάλ.
Η έναρξη των εκδηλώσεων γίνεται στις 16 Σεπτεμβρίου -και πάλι με μία ανοικτή εκδήλωση στο αίθριο του δημαρχιακού μεγάρου. Σε αυτήν θα παρουσιάσουν μικρό δείγμα από τη δουλειά τους -και το τι θα ακολουθήσει στις βραδιές των εκδηλώσεων- κάποια από τα σχήματα που θα πάρουν μέρος.
Με μικρότερο προϋπολογισμό αλλά με σπουδαίες συμμετοχές, εναλλακτικές παραγωγές και πρωτότυπες παρουσιάσεις έργων οι παραστάσεις θα ολοκληρωθούν στις 25 Οκτωβρίου.
Το αντίτιμο του εισιτηρίου των εκδηλώσεων θα κυμαίνεται από 5 έως 10 ευρώ.