Έσπασε όλα τα ρεκόρ η θρυλική πλέον Ισπανία καταφέρνοντας να κάνει αυτό που καμία άλλη εθνική ομάδα δεν έχει κάνει στο παρελθόν, να κερδίσει Euro, να κερδίσει στη συνέχεια Παγκόσμιο Κύπελλο και αμέσως μετά να κατακτήσει ξανά το Euro.  >>>

Η Ισπανία μπήκε δυνατά από την αρχή ενώ η Ιταλία της έδινε χώρο ακολουθώντας στρατηγική αντεπιθέσεων. Η πρώτη προειδοποιητική βολή ήρθε από τον Τσάβι στο 10 λεπτό, όταν μετά από συνεργασία με τον Φάμπρεγας έστειλε τη μπάλα λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Μπουφόν.

Το γκολ δεν άργησε να έρθει για την Ισπανία αφού ήταν η πραγματική κυρίαρχος του παιχνιδιού και στο 14' με κεφαλιά του Νταβίντ Σίλβα, μετά από ενέργεια του Φάμπρεγας. H Ιταλία πίεσε μετά το γκολ της Ισπανίας και σε όλη τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνουν παίχτηκε ποδόσφαιρο ανοιχτό και υψηλού επιπέδου με πολλές τελικές και για τις δύο ομάδες. 

Σε μία από αυτές τις φάσεις η Ισπανία διπλασίασε τα τέρματά της με το γκολ του Ζόρντι Άλμπα στο 41' που ήρθε μετά από ένα σπριντ του ίδιου και την εξαιρετική κάθετη πάσα του Αντρές Ινιέστα.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε όπως και το πρώτο με την Ισπανία να κυριαρχεί στο γήπεδο και τις αλλαγές του Ιταλού προπονητή, Ντι Νατάλε στη θέση του Κασάνο, Μότα στη θέση του Μοντολίβο να μην μπορούν να αλλάξουν τη ροή του αγώνα.

Η απόφαση του Ιταλού προπονητή αποδείχθηκε καθοριστική καθώς στο 62' ο Μότα αναγκάστηκε να αποχωρήσει υποβασταζόμενος και έτσι από εκείνο το λεπτό η Ιταλία αναγκάστηκε να παίξει με 10 παίχτες.

Τα τελευταία 30 λεπτά του παιχνιδιού εξελίχθηκαν σε ένα βασανιστικό για την Ιταλία και απολαυστικό για τους Ισπανούς μονόλογο των Φούριος Ρόχας καθώς το προβάδισμα της Ισπανίας και το γεγονός ότι η Σκουάντρα Ατζούρα είχε μείνει με δέκα δεν άφηναν περιθώρια για αμφισβήτηση του νικητή.
Από το 70' λεπτό οι χιλιάδες οπαδοί της Ισπανίας τραγουδούσαν στο γήπεδο το γνωστό σύνθημα με ρεφραίν το "Arrivederci".

Οι δύο αλλαγές του Ντελ Μπόσκε, Φερνάντο Τόρρες και Μάτα, έφεραν νέα πνοή στην ισπανική ενδεκάδα που έμοιαζε να έχει συμβιβαστεί με την ιδέα της νίκης με 2-0.

Στο 84' λεπτό ο Φερνάντο Τόρρες ολοκλήρωσε άριστα την κάθετη πάσα του Α. Ινιέστα σε μια φάση που μύριζε γκολ από χιλιόμετρα δίνοντας διαστάσεις θριάμβου στη νίκη της Ισπανίας.

Τα τρία γκολ ωστόσο δεν φαινόντουσαν αρκετά για τους Ισπανούς οι οποίοι δεν έριξαν το ρυθμό τους παρά τη βεβαιότητα της νίκης. 
Έτσι στο 88' ο Μάτα, μετά από ασίστ του Φ. Τόρρες έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στην Ιταλία σκοράροντας το 4ο γκολ για τους Φούριος Ρόχας και βάζοντας την τελευταία πινελιά σε ένα τελικό που θα θυμούνται για πολλά χρόνια οι Ισπανοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 4 γκολ σε τελικό Euro δεν είχαν σημειωθεί ποτέ.

Για την Ισπανία ξεκίνησαν οι: Κασίγιας, Αρμπελόα, Ράμος, Πικέ, Ζόρντι Άλμπα, Τσάμπι Αλόνσο, Μπουσκέτς, Τσάβι, Ινιέστα, Σίλβα, Φάμπρεγας. Στην αρχική 11άδα της Ισπανίας αγωνίστηκαν έξι παίκτες της Μπαρτσελόνα. Το ρεκόρ παικτών από την ίδια ομάδα σε Euro, το έχει η ΕΣΣΔ από τον τελικό του 1988, όπου αγωνίστηκαν επτά παίκτες της Ντιναμό Κιέβου. Έπαιξαν επίσης οι Τόρρες, Μάτα και Πέδρο.

Για την Ιταλία έπαιξαν οι: Μπουφόν, Αμπάτε, Μπαρτζάλι, Μπονούτσι, Κιελίνι, Πίρλο, Μαρκίζιο, Ντε Ρόσι, Μοντολίβο, Κασάνο, Μπαλοτέλι. Έπαιξαν επίσης οι Ντι Νάταλε, Μότα και Μπαλτζαρέτι.