Αντίστροφη μέτρηση για τον μεγάλο τελικό του Euro 2012 ανάμεσα σε Ιταλία και Ισπανία, με τους Ατζούρι να αισιοδοξούν για την κατάκτηση του τροπαίου και τους Φούριας Ρόχας να δηλώνουν αποφασισμένοι να γράψουν ιστορία. >>>


«Διαθέτουμε τα μέσα για να κερδίσουμε τους Ισπανούς, μπορούμε να τα καταφέρουμε» δηλώνει ο προπονητής των «ατζούρι», Τσέζαρε Πραντέλι, λίγες ώρες πριν τον τελικό του EURO 2012 με την ιβηρική ομάδα.

Η συνταγή του Ιταλού τεχνικού συνοψίζεται σε δυο, κυρίως, κινήσεις: «διατήρηση της κατοχής της μπάλας και να μην επιτραπεί στους αντιπάλους να βρουν ακάλυπτα σημεία».

Σε όλη την Ιταλία, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, μικροί και μεγάλοι, πρόκειται να παρακολουθήσουν το ματς στις πλατείες, στις γιγαντοθόνες που έχουν τοποθετήσει οι διάφοροι δήμοι.

Στην Ματέρα, της Κάτω Ιταλίας, θα χρησιμοποιηθεί η ίδια γιγαντοθόνη που θα χρησιμεύσει αύριο, για την γιορτή της Παρθένου.

Στην Ρώμη, το μεγάλο ραντεβού μεταφέρεται από την πλατεία του λαού, όπου δόθηκε την περασμένη Πέμπτη, στον αρχαιολογικό χώρο του Τσίρκο Μάσιμο. Στήθηκε, παράλληλα, και μια τεράστια οθόνη στην γιορτή της εφημερίδας Ουνιτά, παραδοσιακό θερινό ραντεβού της ιταλικής κεντροαριστεράς.

Στο δε Μιλάνο, αναμένεται να κατακλύσουν την πλατεία Ντουόμο τουλάχιστον πενήντα χιλιάδες φίλαθλοι, που θα γυρίσουν από την απόδραση του Σαββατοκύριακου από νωρίς το απόγευμα για να προετοιμασθούν με τον καταλληλότερο τρόπο.

Αύριο, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, οι παίκτες της εθνικής ποδοσφαίρου πρόκειται να γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Όλοι οι σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι κανείς, την παραμονή του EURO, δεν περίμενε μια τόσο εντυπωσιακή εμφάνιση της ομάδας του Μπουφόν, του Πίρλο και του Μπαλοτέλι.

Το σκάνδαλο των «σικέ» στοιχημάτων που είχε κλονίσει την Ιταλία λίγο πριν το εναρκτήριο σφύριγμα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, πρέπει ακόμη να ερευνηθεί σε βάθος και να αποδοθούν, δικαστικά, οι σχετικές ευθύνες.

Όμως, η μεγάλη δύναμη ψυχής, η σύμπνοια και αποφασιστικότητα που έδειξε η «σκουάντρα ατζούρα» συνέβαλε ήδη στο να ξανακερδίσει ο κόσμος μια κάποια εμπιστοσύνη στο κορυφαίο αυτό άθλημα, που καταενθουσίαζε ανέκαθεν δεκάδες εκατομμύρια Ιταλών.

Ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε χαρακτήρισε ως το πιο σημαντικό ματς της ιστορίας της Ισπανίας τον τελικό με την Ιταλία γιατί είναι το... επόμενο και προσέθεσε ότι «παίζουμε τη δουλειά πολλών ετών». Ο Ισπανός τεχνικός τόνισε ότι η Ιταλία αξίζει να βρίσκεται στον τελικό, ενώ ο Τσάβι δήλωσε ότι «είμαστε ακόμα πεινασμένοι».

«Είναι το πιο σημαντικό παιχνίδι γιατί είναι το επόμενο και γιατί παίζουμε την δουλειά πολλών ετών», είπα αρχικά ο Ντελ Μπόσκε και συνέχισε:

«Έχουμε βελτιωθεί, γινόμαστε όλο και πιο δυνατοί. Παρά τις επιτυχίες οι παίκτες δεν έχουν σταματήσει να είναι ανταγωνιστικοί και αυτό είναι σημαντικό. Όσον αφορά στην Ιταλία, άξιζε επίσης να είναι στον τελικό». Για το ότι η Ιταλία θα παίξει 4-4-2, ο Ισπανός τεχνικός τόνισε ότι οι Ιταλοί ήταν καλοί ακόμη και με 3-5-2 στην πρεμιέρα κόντρα στη ομάδα του, ενώ σε ερώτηση για το αν θα βάλει επιθετικό, ενοχλήθηκε και είπε ειρωνικά πως θα βάλει τρεις παίκτες στην επιθετική γραμμή (4-3-3) και οι τρεις θα είναι άνθρωποι και όλοι τους θα προσπαθούν να σκοράρουν.

Τσάβι: «Είμαστε ακόμα πεινασμένοι»

Από την πλευρά του ο Τσάβι τόνισε: «Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε κερδίσει το Μουντιάλ και το Euro τα τελευταία χρόνια, αλλά τώρα πρέπει να δείξουμε πως είμαστε ακόμη πεινασμένοι».

«Δίνουμε προτεραιότητα στο ταλέντο, παρά στο φυσικό παιχνίδι. Το απολαμβάνουμε εμείς, οι φίλαθλοι και όλοι οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου».

«Σε προσωπικό επίπεδο νιώθω πολύ τυχερός που έχει αλλάξει το ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια. Παίζεται πλέον περισσότερο με μυαλό και τεχνική, ενώ αν ήταν όπως παλιά που έπαιζαν περισσότερο ρόλο τα φυσικά προσόντα, θα ήταν δύσκολα τα πράγματα για μένα».

Κασίγιας: «Δεν είμαστε φαβορί»

Ο αρχηγός της Ισπανίας, Ίκερ Κασίγιας δήλωσε: «Είμαι ευγνώμων για τον σεβασμό τους, αλλά και εμείς σκεφτόμαστε ανάλογα για αυτούς».

«Η Ιταλία είναι σπουδαία ομάδα και βρίσκονται άξια στον τελικό, καθώς απέδειξαν την ποιότητά τους. Δεν είναι έκπληξη που έφτασαν στον τελικό. Έπαιξαν με τον δικό τους τρόπο, έδειξαν τα χαρακτηριστικά τους και έχουν δυνατή ομάδα που γνωρίζει να παίζει».

«Ποτέ δεν πάμε σε τελικό έχοντας στο μυαλό πως είμαστε φαβορί, ακριβώς το αντίθετο. Νομίζω πως Ισπανία και Ιταλία είναι ισάξιες».