4diaplous1Ήταν Ιούλιος του 1971 όταν μια παρέα Νικητιανών αποφάσισαν να περάσουν από τη Νικήτη της Σιθωνίας στη Κασσάνδρα, κολυμπώντας τον Τορωναίο Κόλπο. >>>

Το τόλμημα των Άγγελου Κουτλιάνου, Μάκη Παπάγγελου, Νίκου Παπαθανασίου,  Χρήστου Ξανθόπουλου, Νίκου Μπιλάλη και Γιώργου Καραθανάση πέρασε σχεδόν απαρατήρητο. Μόνο μερικοί φίλοι τους γνώριζαν για αυτό. Μόλις όμως μαθεύτηκε το ίδιο απόγευμα πως οι έξι κολυμβητές φθάνουν στη ακτή της Κασσάνδρας, οι κάτοικοι έτρεξαν με όποιο μέσο διέθεταν για να τους υποδεχθούν.

Από τότε μέχρι και σήμερα – εκτός του 1974 – ο Διάπλους Τορωναίου Κόλπου συνεχίζεται και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον κολυμβητών και απλών εραστών της θάλασσας.

Φέτος ο θεσμός συμπληρώνει 42 χρόνια. Στον αυριανό Διεθνή κολυμβητικό διάπλου Τορωναίου Κόλπου που θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί θα πάρουν μέρος 21 κολυμβητές (οι αιτήσεις συμμετοχής είχαν φτάσει τις 78, η επιλογή έγινε με κλήρωση - βάσει κανονισμού, ενώ έμφαση δόθηκε σ’ αυτούς που είχαν δοκιμάσει να συμμετάσχουν στο παρελθόν, στους ξένους, στους νέους και στους ντόπιου).

Οι συμμετέχοντες θα “καλύψουν” τα 25 χιλιόμετρα που χωρίζουν την Καλλιθέα της Κασσάνδρας από τη Νικήτη της Σιθωνίας και  καλούνται να νικήσουν την κούραση, την υποθερμία και να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους κόντρα στα στοιχεία της φύσης, σ' έναν αγώνα όπου νικητές θα είναι αυτοί που θα τερματίσουν μέχρι τη δύση του ήλιου.

Διοργανωτές της εκδήλωσης είναι και φέτος όπως και κάθε χρόνο άλλωστε η Εκπολιτιστική Εταιρεία Νέων Νικήτης «Ο ΣΙΘΩΝ» και ο Δήμος Σιθωνίας. Τόσο η πρόεδρος του ΣΙΘΩΝΑ Κωνσταντίνα Κούρα, όσο και ο δήμαρχος Σιθωνίας Γιάννης Τζίτζιος εκτιμούν ότι και φέτος ο Διάπλους θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής και προσκαλούν όλους εκείνους που αγαπούν τη θάλασσα και θέλουν να γνωρίσουν από κοντά μια μοναδική εμπειρία να  παρακολουθήσουν την εκδήλωση παρουσιαστής της οποίας θα είναι ο γνωστός ηθοποιός Στέλιος Καλαθάς.

Για τον Διάπλου

  • -Ο διάπλους επαναλήφθηκε και το 1972 πιο οργανωμένα.
  • -Το 1973 η ίδια παρέα των έξι πρώτων κολυμβητών ίδρυσε την Εκπολιτιστική Εταιρεία Νέων Νικήτης «Ο ΣΙΘΩΝ».
  • -Έδρα της η Νικήτη Χαλκιδικής και έμβλημά του η μία όψη του αργυρού τετράδραχμου που είχε τεθεί σε κυκλοφορία στην Χαλκιδική υπό της ομοσπονδίας των πόλεων των Χαλκιδέων.
  • -Σκοπός της εταιρίας αυτής είναι η πνευματική, πολιτιστική και καλλιτεχνική ανάπτυξη της Νικήτης, η συλλογή, διαφύλαξη και προβολή του ιστορικού και λαογραφικού υλικού του χωριού, καθώς επίσης και η σύσφιξη των σχέσεων όλων των Νικητιανών.
  • -Ο αγώνας δεν έγινε μόνο το 1974 λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα.
  • -Ο 5ος κολυμβητικός διάπλους έγινε το 1975 και ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
  • -Έκτοτε, κάθε χρόνο τον Ιούλιο ο «Σίθων» διοργανώνει τον Διάπλου από την Καλλιθέα της Κασσάνδρας στη Νικήτη της Σιθωνίας, που πήρε πλέον μορφή λαϊκού φεστιβάλ, μιας και συνδυάζεται και με διάφορες άλλες πολιτιστικές και ναυταθλητικές εκδηλώσεις.
  • -Αποκορύφωμα της επιτυχίας της εκδήλωσης είναι η διεθνοποίησή της με συμμετοχή ξένων κολυμβητών.