Δύο αλλαγές που αναμένεται να «ανακουφίσουν» τους φορολογουμένους και ταυτόχρονα να τονώσουν τα δημόσια έσοδα προωθεί το υπουργείο Οικονομικών στον τομέα της φορολογίας. >>>
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να αποπληρωθούν σε 9 ή 10 δόσεις τα πολυεκκαθαριστικά της εφορίας για όσους έχουν εισόδημα έως 100.000 ευρώ, καθώς και να υπάρξει μία νέα ρύθμιση για τα χρέη των φορολογουμένων που θα μπορούν να ενταχθούν όλοι οι υπόχρεοι και να αποπληρώσουν τις οφειλές τους έως και σε 60 δόσεις.


Για να υλοποιηθούν αυτές οι αλλαγές, απαιτείται όμως και η σύμφωνη γνώμη της τρόικας. Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει εκτενής συζήτηση, καθώς στο οικονομικό επιτελείο «βλέπουν» ότι με το ισχύον καθεστώς (αποπληρωμή σε 3 διμηνιαίες δόσεις) οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην αποπληρωμή των πολυεκκαθαριστικών (εξόφληση του φόρου εισοδήματος, της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος). Οπότε το Δημόσιο θα έχει ούτως ή άλλως απώλειες φέτος.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για την 5η παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων, προκύπτει μέσος φόρος για όσους τα λάβουν ύψους περίπου 2.000 ευρώ. Γι' αυτό και το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τη θέσπιση 9 ή 10 δόσεων για όσους έχουν εισοδήματα έως 100.000 ευρώ.

Επίσης, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι με την προώθηση μιας νέας ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων, μπορεί να αυξηθούν τα έσοδα, καθώς η ισχύουσα ρύθμιση καλύπτει όσες οφειλές έγιναν ληξιπρόθεσμες έως τις 29 Φεβρουαρίου. Εκτοτε, πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις τους με την εφορία. Εάν τελικά εφαρμοστεί η νέα ρύθμιση θα προβλέπει την εξόφληση των χρεών είτε εφάπαξ με διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων είτε σε 2 έως και 60 μηνιαίες δόσεις. Δηλαδή, έως και σε 5 χρόνια.

Ωστόσο, στην εν λόγω ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν μόνο τα φυσικά πρόσωπα με οφειλές μέχρι 10.000 ευρώ και τα νομικά πρόσωπα με οφειλές μέχρι 75.000 ευρώ. Πάντως, δεν αποκλείεται στη ρύθμιση να έχουν δικαίωμα υπαγωγής και όσοι δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ή έχουν υποβάλει ανακριβείς δηλώσεις για φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, φόρους μεταβίβασης ακινήτων, φόρους περιουσίας και άλλες επιβαρύνσεις υπέρ του Δημοσίου.

Η προθεσμία για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση που ισχύει αυτή τη στιγμή λήγει στις 31 Ιουλίου και προβλέπει την εξόφληση των χρεών έως σε 24 μηνιαίες δόσεις και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις η αποπληρωμή θα μπορεί να γίνει σε 60 δόσεις.

Πάντως, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης δήλωσε χθες -σε ραδιοφωνική του συνέντευξη- πως από το 2013 θα αλλάξει το καθεστώς αποπληρωμής όλων των οφειλών προς το Δημόσιο, ληξιπρόθεσμων και μη.

Πάντως, υπενθυμίζεται ότι μετά την απόφαση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ισχύει σήμερα, η τρόικα είχε ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να είναι η τελευταία και να μην υπάρξει νέα. Γι' αυτό και το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει αλλεπάλληλες φορές παράταση για την ένταξη στη ρύθμιση που ισχύει τώρα.

Το σκεπτικό της τρόικας είναι ότι όσοι οι φορολογούμενοι γνωρίζουν πως θα υπάρξει κάποια ρύθμιση για τις οφειλές τους, τόσο δεν θα σπεύδουν στις εφορίες για να τις τακτοποιούν. Ετσι, απομένει να φανεί εάν το οικονομικό επιτελείο θα καταφέρει να κάμψει τις αντιστάσεις της τρόικας και να προωθήσει μία ακόμα ρύθμιση για τα χρέη προς το Δημόσιο. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα θα πρέπει να έχει «κλείσει» μέσα στον επόμενο μήνα.

Εξπρές έλεγχοι
Πέραν αυτών, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ελέγχους «εξπρές» για περίπου 200.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν εντάχθηκαν στις τελευταίες ρυθμίσεις για την αυτόματη περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των χρήσεων 2000-2009. Βάσει υπουργικής απόφασης που έχει εκδοθεί από τον Απρίλιο του 2011, οι έλεγχοι θα γίνουν με συνοπτικές διαδικασίες από τα ελεγκτικά κέντρα και τις εφορίες και θα αφορούν:

- Παραβάσεις του ΚΒΣ.
- Μη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ.
- Σε όσους έχουν μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ.
- Σε όσους έχουν δηλώσει απώλεια βιβλίων και στοιχείων.
- Σε όσους έχουν δηλώσει μεγάλα ποσά δαπανών.
- Σε εκείνους που εμφανίζουν αδικαιολόγητη διαφορά μεταξύ στοιχείων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και των δηλώσεων ΦΠΑ.
- Σε όσους έχουν υποβάλει δηλώσεις από τις οποίες προκύπτει χαμηλός συντελεστής μεικτού και καθαρού κέρδους.
- Σε αυτούς που έχουν κάνει χρήση αναπτυξιακών νόμων.