stoyrnaras_04Μέσα σε δέκα ημέρες θα πρέπει η κυβέρνηση να «κλειδώσει» μέτρα ύψους 11,5 δισ ευρώ που αφορούν την περίοδο 2013–2014. Παράλληλα αναμένει την απάντηση της Τρόικα όσον αφορά τον κατάλογο με τα ισοδύναμα μέτρα ύψους 205 εκ. ευρώ που τους παρέδωσε ο Γιάννης Στουρνάρας. >>>

Κανείς δεν αποκλείει τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για την επόμενη χρονιά λόγω του μεγάλου ποσοστού της ύφεσης γεγονός το οποίο όπως είναι αναμενόμενο, θα φέρει λιγότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία.

«Το κρίσιμο σημείο είναι στις 23 του μήνα που θα έρθει η Τρόικα να έχουμε βρει τα 11,5 δισ. ευρώ» τόνισε κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, επαναλαμβάνοντας τη διαβεβαίωση Στουρνάρα πως δεν υπάρχει συζήτηση για νέα μέτρα το 2012 εφόσον εφαρμοστούν όσα έχουν ήδη συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό.

Τα κύρια μέτρα για την περίοδο 2013 – 2014

• Ψαλίδι σε δαπάνες υπουργείων - Μειώσεις σε υψηλές συντάξεις – Εφάπαξ και σε μισθούς ΔΕΚΟ
• Περικοπή κοινωνικών επιδομάτων
• Αναδιάρθρωση δημοσίου και λουκέτα σε οργανισμούς

Όλα θα κριθούν στην σύσκεψη που θα έχει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας ο Πρωθυπουργός με τους Προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Σε αυτή την συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών θα παραδώσει τις προτάσεις του μετά τις επαφές τις οποίες θα έχει την ερχόμενη Δευτέρα με τους 9 υπουργούς που μετέχουν στην διυπουργική.

Η τρόικα έχει λάβει από την περασμένη Κυριακή ισοδύναμα μέτρα, ύψους 205 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μην υπάρξουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.

Για το 2012 έχουν ήδη βρεθεί ισοδύναμα ύψους 40 εκ ευρώ και 120 εκ ευρώ για την επόμενη χρονιά. Η εξοικονόμηση αναμένεται να προέλθει κυρίως από μεταθέσεις πληρωμών σε εξοπλιστικά προγράμματα και επανεξέταση συγκεκριμένων συμβάσεων.

Επίσης προτάθηκε αύξηση της στρατιωτικής θητείας από τους 9 στους 12 μήνες, προκειμένου να περιορισθούν οι ανάγκες προσλήψεων επαγγελματιών οπλιτών πενταετούς θητείας.

Η σύσκεψη θα συνεχισθεί σε επίπεδο διευθυντών υπουργείων, ενώ την προσεχή Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα συναντηθεί κατ' ιδίαν με τους εμπλεκόμενους υπουργούς, προκειμένου την Τετάρτη το όλο πλαίσιο να συζητηθεί στη συνάντηση των αρχηγών των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.