Ο παγκοσμίου φήμης Τούρκος πιανίστας και συνθέτης Φαζίλ Σάι θα δικαστεί στις 17 Οκτωβρίου για προσβολή των θρησκευτικών αξιών εξαιτίας κάποιων σχολίων που έκανε στον λογαριασμό του στο twitter. >>>


Όπως δήλωσε σήμερα η δικηγόρος του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα σχόλια θεωρήθηκαν προσβλητικά για το Ισλάμ. «Ο πελάτης μου κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ενάμισι χρόνο φυλάκιση. Η δίκη θα ξεκινήσει στις 17 Οκτωβρίου ενώπιον δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης», σημείωσε η Μελτέμ Ακιόλ.

Ο παγκοσμίου φήμης βιρτουόζος του πιάνου, 42 ετών, κατηγορείται βάσει του άρθρου 216 του ποινικού κώδικα που αφορά την προσβολή των θρησκευτικών αξιών, πρόσθεσε η δικηγόρος. «Θα είναι παρών στη δίκη», υπογράμμισε η Ακιόλ.

Ο Σάι είχε προκαλέσει πρόσφατα το μένος των συντηρητικών στην Τουρκία εξαιτίας των σχολίων του στο twitter. Ο πιανίστας δήλωσε ότι είναι άθεος και έκανε περιπαικτικά σχόλια για το κάλεσμα του μουεζίνη χρησιμοποιώντας στίχους του μεγάλου Πέρση ποιητή του 11ου αιώνα Ομάρ Χαγιάμ.

Κάποιοι πολίτες κατέφυγαν στη δικαιοσύνη ισχυριζόμενοι ότι τους προσέβαλαν τα σχόλιά του Σάι σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πιανίστας είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα ότι δεν του μένει άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψει την Τουρκία, η οποία έχει παραδοθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, στο ριζοσπαστικό Ισλάμ το οποίο δεν είναι ανεκτικό προς οποιοδήποτε άλλο τρόπο ζωής.

Ο ίδιος είχε πει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταναστεύσει στην Ιαπωνία.

Κρατάει... καιρό η κόντρα
Στις 23 Απριλίου 2012, ο Σάι είχε ανακοινώσει την απόφασή του να ζήσει εξόριστος στην Ιαπωνία, δηλώνοντας δέσμιος του ισλαμικού συντηρητισμού στην Τουρκία. Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, ο Σάι ανέφερε πως είναι «100% αποκλεισμένος από την τουρκική κοινωνία» και πως «ήλθε ο καιρός να εγκατασταθώ στην Ιαπωνία», δηλώνοντας «θύμα κοινωνικής αδιαλλαξίας και λογοκρισίας».

«Όταν είπα ότι είμαι άθεος, δέχθηκα προσβολές. Επιλήφθηκε η Δικαιοσύνη για τα σχόλια που έγραψα στο Twitter. Είμαι ίσως ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που αποτέλεσε αντικείμενο δικαστικής έρευνας επειδή δήλωσε άθεος» είπε ακόμη.

Ο ταλαντούχος πιανίστας είχε προκαλέσει τη μήνιν των συντηρητικών στην Τουρκία με τα σχόλιά του στο Twitter, τα οποία περιείχαν αιχμές κατά του ισλάμ. Ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, ο Σαμίλ Ταγιάρ, προσέβαλε ανοιχτά τη μητέρα του λέγοντας ότι «βγήκε από οίκο ανοχής», προκαλώντας αναταραχή στην πολιτική τάξη, τον Τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Εάν καταδικαστώ σε φυλάκιση, η καριέρα μου θα τερματιστεί» ανέφερε ο 41χρονος μουσικός, ο οποίος περνά ένα μεγάλο μέρος του χρόνου του ανάμεσα σε δυο ηπείρους.

Στο παρελθόν ο Σάι είχε δηλώσει ότι στην Τουρκία, όπου οι σύζυγοι σχεδόν όλων των πολιτικών φορούν την ισλαμική μαντήλα, οι κοσμικοί, οι οποίοι αποτελούν μειοψηφία, υφίστανται την πίεση της πλειοψηφίας, η οποία προσπαθεί να επιβάλει σε όλους, όλο και πιο ανοιχτά, έναν παραδοσιακό τρόπο ζωής βασισμένο σε θρησκευτικές αξίες.

Η τουρκική νομοθεσία τιμωρεί την «προσβολή των θρησκευτικών αξιών» σε ποινή φυλάκισης από τρεις μήνες μέχρι ένα έτος.

Δείτε κι ακούστε το Βατάν Χαϊνί, από το Ορατόριο Ναζίμ Χικμέτ, του διεθνούς φήμης πιανίστα Φαζίλ Σάι, σε ποίηση Γκένκο Ερκάλ κι απαγγελία Ζουχάλ Ολκάι, διαβάστε τους υπότιτλους και θα καταλάβετε για ποιον λόγο τόσο μένος κατά του μουσικού:



Στο πιάνο ο συνθέτης. Διευθύνει ο Ιμπραΐμ Γιαζιτσί.