Στο πλευρό της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, υπέρ της δημιουργίας υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, αλλά αντίθετος στο Gay Pride που οργανώνεται, αυτό το τριήμερο στη Θεσσαλονίκη, τάχθηκε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος. >>>
Στην πρωινή εκπομπή του Σκάι, ο Παναγιότατος ξεκαθάρισε πως δέχεται τους μετανοημένους στην εκκλησία, όποιο και αν ήταν το αμάρτημά τους, αλλά δεν μπορεί να δεχτεί μια παρέλαση αμαρτωλών μπροστά από τους πιο γνωστούς Ιερούς Ναούς της Θεσσαλονίκης.
Η κουβέντα ξεκίνησε από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και την επανίδρυσή του. Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης θύμισε πως είχε ζητήσει την επανίδρυσή του από τον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου δύο φορές και την τρίτη από τον Πάνο Μπεγλίτη. Και κατέληξε: "Οι αρμόδιοι να υποδείξουν στην κεντρική διοίκηση ποιες υπηρεσίες να έρθουν εδώ".
-Μια που περνάει ο λόγος σας, δε λέτε να γίνει και ένα υπουργείο Κρήτης, που είμαι από εκεί, σχολίασε ο Λυριτζής. 
Η απάντηση του μητροπολίτη... χάθηκε στις διαφημίσεις.

Όχι Άνθμιου στην παρέλαση των Gay
Μετά το διαφημιστικό break η κουβέντα πήγε στο Gay Pride, τις εκδηλώσεις ομοφυλόφιλων που θα γίνουν, το τριήμερο, στη Θεσσαλονίκη (αρχίζουν σήμερα).
"Άλλο η Αθήνα, άλλο η Θεσσαλονίκη, άλλο η παράδοση και η ζωή της. Τι σκοπός εξυπηρετείται με αυτήν την ενέργεια; Βάζουν τόπο στον οποίο θα σταματήσουν, ανάμεσα στον μεγάλο και ιστορικό Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας και στον Ιερό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, που ήταν από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες της Χριστιανοσύνης. Μεταξύ των δύο ναών είναι και το επισκοπείο της Μητροπόλεως, και βάζουν ότι θα περάσουν και από την οδό Βογατσικού, που είναι η είσοδος. Για ποιον λόγο";
-Με εκπλήσετε είναι σα να βάζετε φέις κοντρόλ στις εκκλησίες, σχολίασε ο Λυριτζής
"Αυτό που λέτε εσείς τώρα είναι ξένο προς την πραγματικότητα. Η εκκλησία δέχεται τη μετάνοια των αμαρτωλών. Αλλά μια τέτοια παρουσία ανάμεσα στους δύο ιερούς ναούς...", ήταν η απάντηση
Για το θέμα των αντιδράσεων, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ξεκαθάρισε:
"Ήρθαν εδώ παιδιά που είπαν ότι θα αντιδράσουν βίαια. Δεν τους κάλεσα, αυτοί ήρθαν. Εμείς κάναμε μια ανακοίνωση διαμαρτυρίας. Έχουμε το δικαίωμα να επικαλεστούμε να υπάρξει μια ευπρέπεια".
-Είναι σωστό η εκκλησία να διαχωρίζει τους πολίτες ανάλογα με το τι πιστεύουν, ρώτησε ο Λυριτζής;
"Μου είπατε να ρθω να μιλήσω, ή θα μιλάτε εσείς; Δε μ αφήνετε να πω τίποτα και βγάζετε αυθαίρετα πορίσματα", σχολίασε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης. Και μετά την... λήξη της παρεξήγησης, συνέχισε: 
"Άλλο είναι αυτό κι άλλο η πρόκληση. Δηλαδή θα γίνει αυτή η ενέργεια δίπλα στις παραδοσιακές μεγάλες εκκλησίες μας και τι θέλετε; Να βγούμε στα μπαλκόνια να δούμε; Σας ρωτώ, αυτή η παρουσία τι σκοπό εξυπηρετεί";
-Δεν είπε κανείς να πάτε...
"Μα είναι μέσα στο σπίτι μας κ. Οικονόμου"...
-Στο Λυριτζή να τα πείτε αυτά
"Ο κ. Λυριτζής είναι πάντα αντίθετος... Σας ερωτώ και δε μου απαντάτε. Για ποιο λόγο γίνεται αυτή η κίνηση στην καρδιά της Θεσσαλονίκης";
-Είναι μια ειρηνική διαμαρτυρία.
"Δηλαδή αυτοί θα ρθουν να περάσουν πάνω από μας, από τις εκκλησίες μας κι εμείς δεν μπορούμε να μιλήσουμε; Όταν ένας άνθρωπος έρχεται και λέει το αμάρτημά του στο εξομολογητήριο τον βοηθούμε"...
-Θεωρείτε αμαρτία την ομοφυλοφιλία;
"Με βάση τους κανόνες της εκκλησίας είναι βαριά αμαρτία. Όταν κάποια κοινωνία είχε πάρα πολύ πέσει σε αυτό το θέμα, ο Απόστολος Παύλος είχε πει 'οι άνδρες γεγόνασι γυναίκες και οι γυναίκες άνδρες'. (Σ.σ. η φράση, πάντως, αποδίδεται στον Ξέρξη, όταν κατά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας πληροφορήθηκε την καταστροφή του στόλου του, θυμήθηκε πως η μοναδική που αντέδρασε στο σχέδιο των βασιλιάδων του και στρατηγών του να πολεμήσουν στο σημείο εκείνο, ήταν  η κόρη του Λιγδάμη, βασίλισσα της Αλικαρνασσού, Αρτεμισία). Δεν αποκλείουμε τους ανθρώπους, αποκλείουμε τη συγκεκριμένη ενέργεια", τόνισε ο μητροπολίτης Άνθιμος.
Όταν επισημάνθηκε στον Παναγιότατο πως οι ομοφυλόφιλοι ζουν, ούτως ή άλλως, στην πόλη, αντέδρασε:
"Από αλλού ήρθανε", είπε!

Προσευχές για την κυβέρνηση και την... εθνική
Στο τέλος της κουβέντας, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, έλεγε:
"Εγώ προσεύχομαι να πετύχει η κυβέρνηση στην αποστολή της, για το καλό του λαού μας. Αυτήν τη στιγμή παλεύουμε να δούμε τι θα κάνουμε με 14 συσσίτια και αντί να μας πουν να βοηθήσουμε, έρχονται και βοηθούν αυτήν την εκδήλωση".
-Αν έρθουν στα συσσίτια θα δώσετε;
"Βεβαίως θα δώσουμε. Στα συσσίτια δίνουμε χωρίς εθνότητα, χωρίς ταυτότητα".
-Θα δείτε το ματς;
"Οπωσδήποτε, όπως το 2004, τότε που είχαμε βγάλει στους δρόμους τεράστιες οθόνες, και πανηγυρίσαμε. Ο Θεός κι ο ΄Άγιος Δημήτριος μαζί τους..."
Λίγο νωρίτερα, ο μητροπολίτης Άνθιμος είχε διευκρινίσει: "Εμείς θέλουμε να νικήσει η Ελλάδα, έξω από τις διαφορές μας, σε αθλητικό πλαίσιο".