Οι Ευρωπαίοι δεν ήλθαν στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Λος Κάμπος (Μεξικό) για να λάβουν μαθήματα δημοκρατίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. >>>

"Ειλικρινά, δεν είμαστε εδώ για να λάβουμε μαθήματα δημοκρατίας ή για το πώς πρέπει να διαχειριστούμε την οικονομία", δήλωσε ο Μπαρόζο, σημειώνοντας εν παρόδω ότι όλες οι χώρες της G20 δεν είναι δημοκρατίες.

Οι Ευρωπαίοι βρίσκονται υπό πίεση από τους εταίρους τους στην G20, η οποία συγκεντρώνει πλούσιες και αναδυόμενες χώρες, οι οποίες κατηγορούνται ότι δεν κάνουν αρκετά για την επίλυση της κρίσης του χρέους που τις υπονομεύει από τον Δεκέμβριο του 2009.

"Οι προκλήσεις δεν είναι όλες οι ευρωπαϊκές. Είναι παγκόσμιες", πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι τα διεθνή οικονομικά προβλήματα άρχισαν με την χρηματοπιστωτική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από τέσσερα χρόνια.

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπει συμφώνησε, σημειώνοντας ότι άλλες χώρες έχουν "τεράστιες ανισορροπίες στο εξωτερικό ισοζύγιο" να διορθώσουν. "Η κρίση στην ευρωζώνη θα χρειαστεί χρόνο για να επιλυθεί, δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις, ούτε ασημένιες σφαίρες, αλλά θα κάνουμε ότι χρειάζεται για τερματιστεί αυτή", πρόσθεσε.