Επέστρεψε στην Ελλάδα ο μαρμάρινος βυζαντινός ελκυστήρας του 11ου αιώνα που είχε κλαπεί το 1998 από τον ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στη Μεσσηνία και ο οποίος στη συνέχεια κατέληξε προς πώληση στον οίκο Christie’s του Λονδίνου. >>>

Το ολόγλυφο αρχιτεκτονικό τμήμα του ναού, όπως γράφει το «tovima.gr» έφθασε στην Ελλάδα από τη Βρετανία την Τετάρτη μαζί με ένα φύλλο βυζαντινού ψαλτηρίου του 11ου αιώνα που είχε κλαπεί από τη Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Ορους. Ο βυζαντινός ελκυστήρας που είχε κλαπεί εντοπίστηκε μετά από αναφορά του αρχαιολόγου της 24ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Γεωργίου Πάλλη ως προς πώληση αντικείμενο του οίκου Christie’s του Λονδίνου. Μετά από συντονισμένες ενέργειες και συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο και του τμήματος Διεθνών Οργανισμών Interpol της ελληνικής Αστυνομίας τα δύο βυζαντινά αντικείμενα που είχαν κλαπεί και βρίσκονταν στη Βρετανία επιτεύχθηκε η επιστροφή τους στην Ελλάδα. Το φύλλο ψαλτηρίου είχε μεταφερθεί στην ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο από την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Βρετανίας.


Τα αντικείμενα θα φυλαχθούν προσωρινά στο Βυζαντινό μέχρι να παραδοθούν στους εκπρόσωπους των αρμόδιων εφορειών του υπουργείου (10η και 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων).