Την άμεση σύλληψη του εκπροσώπου Τύπου της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, για το αδίκημα της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά της Λ. Κανέλλη, στη διάρκεια πρωινής τηλεοπτικής εκπομπής του Γιώργου Παπαδάκη, διέταξε η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ελένη Ράϊκου. >>>
Η αστυνομία δεν έχει καταφέρει ακόμη να εντοπίσει τον Ηλία Κασιδιάρη.

Η εισαγγελία κινήθηκε αυτεπάγγελτα και ζήτησε τη σύλληψη του κ. Κασιδιάρη με τη διαδικασία του αυτοφώρου, δηλαδή εντός 48 ωρών. Το αδίκημα εναντίον της κ. Κανέλλη προσδιορίζεται ως απόπειρα επικίνδυνη σωματική βλάβη και διώκεται αυτεπάγγελτα, ενώ η αντίδραση του Ηλ. Κασιδιάρη απέναντι στην υποψήφια βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Δούρου, χαρακτηρίζεται ως απρόκλητη έμπρακτη εξύβριση και διώκεται μετά από μήνυση.

Επισημαίνεται ότι ο Ηλ. Κασιδιάρης δεν φέρει την ιδιότητα του βουλευτή, καθώς η Βουλή έχει διαλυθεί εν όψει εκλογών.

Ο Γιώργος Παπαδάκης καταδίκασε με κατηγορηματικό τρόπο τον αντιδημοκρατικό τρόπο αντιπαράθεσης από την πλευρά του κ Κασισδιάρη. «Ένας δημοκρατικός διάλογος δε θα έπρεπε να έχει αυτή την τελική κατάληξη. Δεσμεύομαι ότι δεν θα δεχτώ ξανά εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής και δηλώνω στο σταθμό ότι αν επιβληθεί πρόστιμο το πληρώνω εγώ!», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Θέση για το περιστατικό πήρε και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, κ. Τρίμης. «Τελικά είχαμε δίκιο όταν λέγαμε ότι οι ναζί της Χρυσής Αυγής δεν είναι γραφικοί. Είναι επικίνδυνοι. Δεν έχει νόημα πια να δίνει κανείς ελευθερίες και δημοσιότητα στους εχθρούς της ελευθερίας. Η σημερινή υπόθεση με τον Κασιδιάρη στο προεκλογικό πάνελ της τηλεόρασης, αποτελεί απόδειξη ότι με τους ναζί δεν παίζουμε. Η Χρυσή Αυγή πρέπει πλέον να απασχολεί το αστυνομικό ρεπορτάζ», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ.

Η Χρυσή Αυγή με ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα της, δεν κάνει λόγο για την επίθεση κατά της κ. Δούρου και χαρακτηρίζει το περιστατικό με την κ. Κανέλλη χειροδικία εκ μέρους της. «Πρώτη σηκώθηκε και χειροδίκησε κατά του εκπροσώπου της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ Ηλία Κασσιδιάρη, η Λιάνα Κανέλλη χτυπώντας τον απρόκλητα στο πρόσωπο με ένα πακέτο εντύπων. Το δείχνει καθαρά το βίντεο. Αυτό όμως δεν το είδε κανένας, δεν το είδε ούτε η δικαιοσύνη, η οποία ξεκίνησε αυτόφωρη διαδικασία μόνο για τον εκπρόσωπο της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ. Όπως δεν άκουσε βεβαίως και τις ύβρεις της Λιάνας Κανέλλη «πουσταριά, φασισταριά» κλπ. Για αυτά κύριοι κύριοι Εισαγγελείς δεν υπάρχει αυτόφωρη διαδικασία;». Εμπάργκο θα κηρύξει, όπως ανακοινώνει η Χρυσή Αυγή, στα ΜΜΕ, που τόσα χρόνια λασπολογούσαν μαζί με τους εκπροσώπους των κομμάτων του πολιτικού κατεστημένου το κόμμα. «Καμία πρωτοτυπία, λοιπόν, στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν το ατυχές περιστατικό στην εκπομπή του Παπαδάκη».

Η υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, αμέσως μετά το περιστατικό δήλωσε πως «με πολιτικά κτήνη δεν πρόκειται να κάνω ψυχανάλυση». Ερωτηθείσα αν το περιστατικό αυτό θα κάνει καλό ή κακό στη Χρυσή Αυγή, απάντησε ότι «το περιστατικό αυτό θα κάνει κακό στη χώρα. Εγώ σπέκουλα για το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα κάνω, αν θελήσει ο λαός να πνίξει το φίδι της ακροδεξιάς, θα το πνίξει, αν επιλέξει να το πολλαπλασιάσει, θα το κάνει» σχολίασε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε για το θέμα πως πρόκειται για «επίθεση εναντίον κάθε δημοκρατικού πολίτη. Αποτελεί κεκτημένο του πολιτικού μας πολιτισμού, η προεκλογική αντιπαράθεση να γίνεται σε κλίμα δημοκρατικού διαλόγου. Αλίμονο αν οι πολιτικές διαφορές λύνονταν με τη βία» τόνισε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι «το ελάχιστο που περιμένει κάθε δημοκρατικός πολίτης, από το κόμμα του κ. Κασιδιάρη, τη Χρυσή Αυγή, είναι η απερίφραστη καταδίκη αυτής της ενέργειας». Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα προκειμένου να καταδικάσει την επίθεση του εκπροσώπου Τύπου της «Χρυσής Αυγής» ενάντια στη Λιάνα Κανέλλη.

«Το σημερινό να μετατραπεί σε "έξω η Χρυσή Αυγή" από τη Βουλή, ο λαός έχει ένα όπλο, πρέπει να το χρησιμοποιήσει, αυτά δεν λύνονται με τα "τους καλούμε, δεν τους καλούμε"» υπογράμμισε η Αλέκα Παπαρήγα, αναφερόμενη στο επεισόδιο. Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ κκάλεσε όλους εκείνους που ψήφισαν τη "Χρυσή Αυγή" να ξανασκεφθούν την ψήφο τους και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους.

Τα γεγονότα και οι αντιδράσεις των κομμάτων

Ο εκπρόσωπος τύπου της Χρυσής Αυγής χαστούκισε τη Λιάνα Κανέλλη κατά τη διάρκεια πρωινής εκπομπής του Αντ1. Στην έντονη συζήτηση που είχαν με τη Ρένα Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ και τη Λιάνα Κανέλλη του

ΚΚΕ οι τόνοι ανέβηκαν, τα αίματα άναψαν με χαρακτηρισμούς να εκτοξεύονται εκατέρωθεν και ο εκτός εαυτού ο Κασιδιάρης χαστούκισε τη Λιάνα Κανέλλη και την αποκάλεσε "παλιοκομμούνι" ενώ λίγο πριν είχε πετάξει κι ένα ποτήρι νερό στην εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όποιοι νομίζουν ότι με τέτοιες ενέργειες θα βγάλουν το ΚΚΕ από την πατριωτική δράση αυτού του τόπου είναι γελασμένοι», δήλωσε η κ. Κανέλλη, μιλώντας στην ίδια εκπομπή μετά το περιστατικό.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Χρυσής Αυγής κ. Κασιδιάρης σε ηχητικό που έπαιξε η τηλεόραση του Αντ1 ακούγεται να δηλώνει ότι "πρώτη με χτύπησε η Λιάνα Κανέλλη κ αμύνθηκα" ενώ να απειλεί ότι θα της κάνει μήνυση.

«Η βία δεν έχει θέση στη Δημοκρατία» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας, για την επίθεση του υποψήφιου της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, κατά των υποψηφίων του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη και του ΣΥΡΙΖΑ Ρένας Δούρου, προειδοποιώντας, παράλληλα, ότι πρόκειται για «φασιστοειδή συμπεριφορά που πρέπει να εκλείψει οριστικά και τελεσίδικα».

Ο Γ. Μιχελάκης εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ότι «ο λαός πρέπει να τους στείλει στη λήθη του παρελθόντος». «Φανταστείτε τι κάνουν όταν οι κάμερες δεν είναι εκεί» σχολίασε μέσω twitter ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς ενώ ο Δημήτρης Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε στο Twitter «θέλει ο φασίστας να κρυφτεί και η τηλεόραση δεν τον αφήνει». «Αποκαλύφθηκαν και σε τηλεοπτικό χρόνο οι νεοναζί. Έχουν την πολιτική ευθύνη αυτοί που νομιμοποίησαν τους ναζιστές, που έβαλαν στη Βουλή μπράβους ναζιστές, οι οποίοι οδηγούν τη χώρα σε εμφύλια σύρραξη.

Η ελληνική κοινωνία πρέπει να αντιδράσει», δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετέχει σε τηλεοπτικές εκπομπές παρουσία εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής ενώ η Εύα Καϊλή σχολίασε σχετικά στο twitter ότι η "κρίση θεσμών γεννά βία και η κρίση αξιών φαίνεται πως είναι πιο επικίνδυνη από την οικονομική".

Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς τόνισε μεταξύ άλλων, σχολιάζοντας το γνωστό «ανδραγάθημα» του Ηλία Κασιδιάρη: «Είναι ντροπή αυτές οι εικόνες. Ελπίζω πως όσοι ψήφισαν και έστειλαν στη Βουλή αυτά τα φασισταριά, αυτά τα υποκείμενα, να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα: Η δημόσια τηλεόραση του Βελγίου έχει λάβει την απόφαση να μην προβάλλει όσα και όσους καλλιεργούν το ρατσιστικό μίσος. Γι αυτόν το λόγο, δεν έδωσε βήμα στο αντίστοιχο φασιστικό κόμμα του Βελγίου. Δεν είναι λιγότερο δημοκράτες, εκεί, από εμάς.»