Θερμά συγχαρητήρια προς τη νέα Ελληνική Κυβέρνηση εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποδεχόμενος στο Φανάρι ομίλους προσκυνητών από την Ελλάδα. Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η νέα Κυβέρνηση θα δώσει μια καινούργια ανάσα, μια καινούρια πνοή στην Ελλάδα η οποία, όπως είπε, «χρειάζεται σταθερότητα για να αποκτήσει και ευημερία την οποία είχε και την οποία δικαιούται να επαναποκτήσει με υπερηφάνεια εθνική και με αξιοπρέπεια».
«Να πούμε και συγχαρητήρια για τη νέα Κυβέρνηση της Ελλάδος η οποία θα δώσει μια καινούρια ανάσα, πνοή. Το ευχόμεθα γιατί αρκετό καιρό η Ελλάδα δεν είχε Κυβέρνηση. Εφόσον ο Ελληνικός λαός προέκρινε αυτόν που προέκρινε και μπόρεσε να κάνει Κυβέρνηση, περιμένουμε την επίλυση των προβλημάτων του Ελληνικού λαού», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε: «Και φυσικά και ο απόδημος Ελληνισμός περιμένει πολλά από την εκάστοτε Κυβέρνηση της Ελλάδος. Και η Ομογένεια της Πόλης, χωρίς να είναι απόδημος ελληνισμός – εμείς είμαστε ένδημοι, είμαστε ντόπιοι, είμαστε γηγενείς, είμαστε αυτόχθονες, δεν είμαστε απόδημοι, εμείς είμαστε από αιώνων εδώ, πολύ πριν έρθουν οι κρατούντες και οι διοικούντες σήμερα, πολύ παλαιότεροι και αρχαιότεροι είμεθα. Λοιπόν, χωρίς να είμαστε απόδημοι, και εμείς προσβλέπουμε με εμπιστοσύνη και με ελπίδες στην εκάστοτε Κυβέρνηση της Ελλάδος διότι για εμάς είναι μια εγγυήτρια δύναμις για την εδώ Ομογένεια».
«Η σκέψη μας και η προσευχή μας είναι κοντά σε όλους τους Έλληνες», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, «διότι γνωρίζουμε τις δυσκολίες τις οποίες διέρχεται η Ελλάς. Χαιρόμεθα γιατί σχηματίστηκε Κυβέρνηση η οποία ευχόμεθα να είναι βιώσιμος, να έχει μακράν ζωήν και προσφοράν διότι χρειάζεται η Ελλάδα σταθερότητα για να αποκτήσει και ευημερία την οποία είχε και την οποία δικαιούται να επαναποκτήσει με υπερηφάνεια εθνική και με αξιοπρέπεια. Αυτή είναι η προσευχή μας από το Ιερό Κέντρο της Ορθοδοξίας».