Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Ιερώνυμο, να εύχεται στα μέλη της... καλή τύχη, υγεία και... δύναμη! Θα τους χρειαστούν και τα τρία. >>>

Στην κυβέρνηση μετέχουν κορυφαία στελέχη της ΝΔ (Αβραμόπουλος, Παναγιωτόπουλος, Στυλιανίδης, Σταϊκούρας, Μηταράκης, Αρβανιτόπουλος, κ.ά.), ενώ στο ΠΑΣΟΚ χρεώνεται -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Οικονομικών Βασίλης Ράπανος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης και στη ΔΗΜΑΡ οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.

Προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, ο νέος πρωθυπουργός δήλωσε στα ξένα ΜΜΕ ότι στόχος της κυβέρνησης εθνικής  ενότητας είναι να ξαναδώσει ασφάλεια στους Έλληνες πολίτες.
Ο νέος υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Θ. Καράογλου παραδέχτηκε πως «η κατάσταση είναι σαφώς δύσκολη» κι υποσχέθηκε «το μόνο πράγμα για το οποίο μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τον κόσμο: Ότι θα δουλέψουμε». 
«Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη μάχη για τον κόσμο της εργασίας.  Έχει υπάρξει κατηγορηματική δέσμευση πως δεν θα υπάρξει καμία νέα μείωση μισθών και συντάξεων» ανέφερε λίγο πριν την ορκωμοσία ο Υφυπουργός Εργασίας, Νικόλαος Νικολόπουλος.
Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, είπε ότι: «Έχουμε ευθύνη και καθήκον να διορθώσουμε τα προβλήματα στο χώρο της υγειάς».
Η νέα κυβέρνηση υπό τον κ. Αντώνη Σαμαρά αποτελείται από 39 μέλη , μεταξύ των οποίων μόνο δύο είναι γυναίκες.
Απόντες από τη διαδικασία οι κύριοι: Ράπανος, Κούρκουλας και Μαυραγάνης, που απουσίαζαν στο εξωτερικό.