Στις 6 το απόγευμα θα συναντηθεί, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο. Μετά από μία ώρα, θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο. >>>

Οι επαφές αυτές γίνονται στο πλαίσιο σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις χθεσινές εκλογές. Δεν έχει κλείσει, ακόμη, ραντεβού με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, επειδή, όταν έγινε το τηλεφώνημα από τη Συγγρού προς τα γραφεία της Δημ. Αρ., τα στελέχη του κόμματος βρίσκονταν σε σύσκεψη, για να αποφασίσουν το τι στάση θα κρατήσουν.

"Η χώρα έχει ανάγκη να αποκτήσει άμεσα κυβέρνηση. Συνεχίζω την προσπάθεια", τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. 
Ο κ. Σαμαράς, επισήμανε ότι «τηρούμε τη συμφωνία, η Ελλάδα έχει συνέπεια, συνέχεια και αξιοπρέπεια», αλλά μέσα από την οικονομική ανάκαμψη θα δοθεί ανάσα και ελπίδα σε εκατομμύρια Έλληνες. 
Πρέπει, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, «να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα».

Το ξεκαθάρισμα του Αλέξη
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκαθαρίσει ότι δε θα αναλάβει, καν, την διερευνητική εντολή, αν φθάσουμε σε εκείνο το σημείο.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να συγκροτηθεί άμεσα κυβέρνηση υπό τη ΝΔ. Αυτό δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έλαβε ο Αντώνης Σαμαράς από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. 
"Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα δεν θα χάναμε ούτε λεπτό", είπε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι μέχρι τις 28 του μηνός μεσολαβεί ένα κρίσιμο δεκαήμερο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το κόμμα του θα είναι αντίπαλος της ΝΔ, αλλά σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση από τη χώρα των δυνατοτήτων για βελτίωση υπέρ του λαού, «όχι μόνο δεν θα βρεθούμε εμπόδιο, αλλά δεν θα χαρίσουμε στους θιασώτες του μνημονίου» τις δυνατότητες αυτές. 
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το κόμμα του θα δικαιωθεί από τις εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη.


Επαναδιαπραγμάτευση Μνημονίου ζητά ο Κουβέλης
Eκτός από την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, «κόκκινη γραμμή» για τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ σε κυβέρνηση συνεργασίας είναι και η άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για τη σταδιακή απαγκίστρωση από όρους και δεσμεύσεις του μνημονίου, τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος, Φ. Κουβέλης.
Ο κ. Κουβέλης επισήμανε ότι δεν άκουσε τον κ. Σαμαρά να μιλά, χθες, για επαναδιαπραγμάτευση ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να μπουν όλα στο τραπέζι, σε ότι αφορά το πρόσωπο του πρωθυπουργού αλλά και των υπουργών. Ανέφερε πως δεν θεωρεί αυτονόητο ότι ο κ. Σαμαράς θα είναι πρωθυπουργός και τόνισε ότι θα πρέπει να συζητηθούν και τα ονόματα των υπουργών.

Το άκαρπο ραντεβού και η απάντηση στον Κουβέλη
Ακαρπο, όπως αναμενόταν, ήταν το ραντεβού του Αντώνη Σαμαρά με τον Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής για το σχηματισμό κυβέρνησης. Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΝΔ έσπευσε πάντως να διαβεβαίωσει ότι πρόθεση της ΝΔ παραμένει η τροποποίηση του προγράμματος.
Η δήλωσή του ήλθε και ως απάντηση στις αναφορές του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο πρόεδρος της ΝΔ μετά την εκλογική νίκη του κόμματος δεν ανέφερε τον όρο επαναδιαπραγμάτευση.
«Την ευρωπαϊκή μας προοπτική τη ζητάει, τη θέλει ο ίδιος ο ελληνικός λαός, δηλαδή ευρώ και ασφαλώς τροποποίηση του προγράμματος, που όπως όλοι ξέρουμε γίνεται μόνο με επαναδιαπραγμάτευση», σημείωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Τηρούμε τη συμφωνία και ταυτόχρονα ζητούμε το αυτονόητο, δηλαδή να υπάρξουν πολιτικές τέτοιες οι οποίες μέσα από την οικονομική ανάκαμψη θα δώσουν το δικαίωμα της ανάσας και της ελπίδας σε εκατομμύρια Ελληνες».

Και θέμα προσώπων θέτει ο Κουβέλης

Εξάλλου, δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη στο ρ/σ Real Fm προμηνύουν ότι συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ θα υπάρξει μόνο κατόπιν εκτενούς συζήτησης για το πρόσωπο του πρωθυπουργού και των υπουργών.
Αυτό που προέχει είναι αφενός να υπάρξει κυβέρνηση, αλλά το ζήτημα είναι βάσει ποιου προγράμματος και με ποια πρόσωπα, κατά συνέπεια όλα είναι ανοικτά στο τραπέζι, σημείωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κουβέλης είπε ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση τόσο για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, όσο και των υπουργών, καθώς δεν είναι αυτονόητο ότι ο κ. Σαμαράς θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. «Όπως θα ανοίξει η συζήτηση για τους προγραμματικούς όρους, έτσι θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός, αλλά και για τα ονόματα των υπουργών», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.