Αγώνας για την «αξιοπρέπεια των φτωχών», όπως λέει η Ιταλική «Λα Ρεπούμπλικα»; «Μάχη του Βορά εναντίον του Νότου», όπως υποστηρίζει η Wall Street Journal; Ή μήπως «ο Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ», όπως δηλώνει ο Πορτογάλος ομοσπονδιακός μας προπονητής Φερνάντο Σάντος;

Το αποψινό παιχνίδι (21.45 ΕΤ-1) μεταξύ της Εθνικής μας ομάδας και της Γερμανίας για τα προημιτελικά του EURO 2012 υπό άλλες συνθήκες θα απασχολούσε μόνο εμάς τους Ελληνες, πολύ λιγότερο τους Γερμανούς και μάλλον καθόλου τους λοιπούς Ευρωπαίους.
Κι όμως, αυτό το ματς που ενδεχομένως καταρρίψει το πανελλήνιο ρεκόρ τηλεθέασης αντιμετωπίζεται σε Ελλάδα και Γερμανία -με την βοήθεια εμπρηστικών δημοσιευμάτων στα ΜΜΕ- ως… εθνική υπόθεση. Κι ας προσπαθούν λιγοστές ψύχραιμες φωνές ένθεν κακείθεν να κρατήσουν τους τόνους χαμηλά.
Τα «χολερικά» δημοσιεύματα της Bild -της πρώτης σε κυκλοφορία Γερμανικής εφημερίδας- όλες τις τελευταίες ημέρες έχουν δώσει ένα τόνο πολεμικής αναμέτρησης. Αλλά και πιο σοβαρά μέσα ενημέρωσης ανά την Ευρώπη δίνουν πολιτική διάσταση σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Μιλούν για μάχη ανάμεσα στον «κύριο πιστωτή της Ευρωζώνης» με «το πιο προβληματικό παιδί της Ευρώπης»
Δεν είναι τυχαίο ότι η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ επέλεξε να είναι το αποψινό το πρώτο παιχνίδι που θα παρακολουθήσει από τις εξέδρες του EURO 2012. Οι χιλιάδες Ελληνες φίλαθλοι που ταξίδεψαν στην Πολωνία για τον αποψινό αγώνα το γνωρίζουν και θα της επιφυλάξουν «θερμή» και , όπως συνηθίζουν, ευρηματική υποδοχή. «Ηρθε η ώρα να σας πετάξουμε εμείς έξω από το ευρώ» γράφουν στα μπλουζάκια με τα οποία κυκλοφορούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στον Γκντανσκ.
Οι αρμόδιοι της UEFA έχουν πάρει αυξημένα μέτρα ασφαλείας και φοβούνται ότι ακόμα και στην ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών μπορεί να υπάρξουν ασχήμιες. Φόβος μάλλον λογικός. Είναι πολύ πιθανόν την ώρα της τηλεοπτικής μετάδοσης να κοπεί ο ήχος αν ακουστούν αποδοκιμασίες. Παράλληλα η Πολωνική αστυνομία θα κάνει εξονυχιστικούς ελέγχους στους οπαδούς που θα μπαίνουν στο γήπεδο. Το ζήτησε -λέει- η Γερμανική πλευρά.
Κι όμως ήταν κυρίως η Bild που όλες τις προηγούμενες ημέρες έκανε ότι μπορούσε για να τινάξει προκαταβολικά στον αέρα το αποψινό παιχνίδι. Το ρεπορτάζ του «κατασκόπου» της στο ξενοδοχείο που μένει η Ελληνική ομάδα με την… φοβερή αποκάλυψη ότι ο Καραγκούνης λέει συνέχεια της λέξη «μαλάκας», έκανε τον γύρο του διαδικτύου κι άναψε φωτιές.
Ο Φερνάντο Σάντος- για τον οποίο το ίδιο δημοσίευμα «αποκάλυψε» ότι είναι μανιώδης καπνιστής- το αντιμετώπισε με χιούμορ: «Είναι αλήθεια, αλλά όταν καπνίζω σκέφτομαι τις τακτικές που θα ακολουθήσουμε είπε ο Πορτογάλος τεχνικός που δίνει απόψε το ματς της ζωής του.
Ο Γιώργος Καραγκούνης πάντως δεν θα παίξει απόψε γιατί είναι τιμωρημένος. Έτσι δεν θα έχει την ευκαιρία να βάλει ένα ακόμα γκολ και να δώσει οι ίδιος χαρά στον αρθρογράφο της «La Republica» Μαουρίτσιο Κροσέτι που γράφει: «Εμείς οι Ιταλοί μοιάζουμε πολύ περισσότερο στους Έλληνες ξαδέλφους απ ότι στην κυρία Ανγκελα και πρέπει να μας επιτραπεί να ορθώσουμε λίγο ανορθόδοξα ίσως την αξιοπρέπεια μας». Η εφημερίδα έκανε και δημοσκόπηση: Το 60% των αναγνωστών της θέλουν να κερδίσει η Ελλάδα. Μόλις το 33% στηρίζει την Γερμανία.
Στα στοιχήματα ανά τον κόσμο είμαστε το απόλυτο αουτσάιντερ. Λίγοι βάζουν τα χρήματα τους πάνω μας. Ολοι ποντάρουν στη Γερμανία. Ο μεγάλος Γκάρι Λίνεκερ έλεγε ότι «το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι που παίζουν έντεκα εναντίον έντεκα και στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί». Την απάντηση στους μπουκμέικερς και στον Λίνεκερ δίνει ο προπονητής της Εθνικής Γερμανίας Γιόακιμ Λεβ: «Οι Ελληνες είναι καλλιτέχνες της επιβίωσης. Δεν μπορείς να τους ξεγράψεις, γιατί με κάποιο τρόπο είναι πάντα εκεί». Μακάρι να έχει δίκιο…