Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Σύνοδο της ΕΕ, και όχι ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς η χώρα πρέπει να εκπροσωπηθεί από πρωθυπουργό ή αρχηγό κράτους. >>>


Πρόκειται για νομικό ζήτημα και όχι πολιτικό, όπως αναφέρουν πηγές της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι παλαιότερα η Ελλάδα είχε εκπροσωπηθεί σε Σύνοδο της ΕΕ από τον Χρήστο Σαρτζετάκη, Πρόεδρο της Δημοκρατίας μεταξύ 1985-1990. Πρόκειται για το καλοκαίρι του 1989, όταν μετά τις εκλογές του Ιουνίου δεν είχε σχηματιστεί κυβέρνηση.

Aπό το γραφείο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:

«Στη Σύνοδο Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, της Ελληνικής Αντιπροσωπείας θα ηγηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

» Ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου θα έχει τηλεφωνικές επαφές με ομολόγους του.»

Σημειώνεται, ότι η νομική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποφάνθηκε ότι η χώρα θα πρέπει να εκπροσωπηθεί είτε από τον Πρόεδρο, είτε από τον αρχηγό του κράτους.

Σημειώνεται ότι παλαιότερα η Ελλάδα είχε εκπροσωπηθεί σε Σύνοδο Κορυφής από τον Χρήστο Σαρτζετάκη, Πρόεδρο της Δημοκρατίας μεταξύ 1985-1990.

Ήταν στη Σύνοδο της Μαδρίτης, το καλοκαίρι του 1989, όταν μετά τις εκλογές του Ιουνίου δεν είχε σχηματιστεί κυβέρνηση.