Ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας με κορμό τη Ν.Δ. και πρωθυπουργό τον κ. Αντώνη Σαμαρά έχει γίνει αποδεκτός από το ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν αποτελεί σημείο διαφωνίας για τη ΔΗΜΑΡ. >>>

Κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν, ζήτησαν Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα το πρωί, μετά τις χθεσινές τους διαβουλεύσεις με τον Αντώνη Σαμαρά.

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντησή του με τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαπίστωσε σύγκλιση απόψεων με τον Φώτη Κουβέλη και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα θα σχηματίσει κυβέρνηση. Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να υπάρξει διαπραγματευτική ομάδα για τους δυσμενείς όρους του μνημονίου. «Σε αυτή την εθνική διαπραγματευτική ομάδα ανοιχτή πάντα η πρόσκληση για τη συμμετοχή και δυνάμεων πέραν αυτών που θα μετέχουν στην κυβέρνηση» τόνισε αφήνοντας "ανοιχτή πόρτα" στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε κατά της διαπραγματευτικής ομάδας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς, είπε πως αναμένει από τον Αντώνη Σαμαρά συγκεκριμένες θέσεις στο θέμα της φερεγγυότητας των προσώπων που έχει θέσει και σημείωσε ότι είναι προτάσσονται τα προγραμματικά ζητήματα που μπορούν να αποτελέσουν το συνεκτικό ιστό μιας κυβέρνησης που μπορεί να δώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα προς όφελος της χώρας.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι διαδικασίες επιταχύνονται.

Στο μεταξύ, τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα το βράδυ ή το αργότερο αύριο, Τετάρτη, αναμένει η Κομισιόν, ώστε να ανακοινώσει μέτρα για την Ελλάδα, αλλά και τα επόμενα βήματα για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής.

Η πίεση προς την χώρα μας γίνεται κάθε ώρα και μεγαλύτερη λόγω της σημαντικής αναταραχής στις αγορές που έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη σταθερότητα της ευρωζώνης.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος έχει αναθεωρήσει τη θέση του να μη συμμετάσχουν πολιτικά πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ και εμφανίζεται ανοιχτός στη συγκεκριμένη προοπτική. Από την πλευρά του, ο κ. Φώτης Κουβέλης ζητεί σαφή προγραμματική συμφωνία για να κρίνει αν η ΔΗΜΑΡ θα μετάσχει ενεργά στην κυβέρνηση, θα προτείνει εξωκοινοβουλευτικά στελέχη ή θα περιοριστεί σε ψήφο ανοχής.

Επίσης, ως προς τη σύνθεση της κυβέρνησης, αν και δεν υπήρχαν πληροφορίες, θεωρείται δεδομένο ότι ο κ. Σαμαράς έχει ήδη καταλήξει στις βασικές κατευθύνσεις συγκρότησής της τις οποίες μοιράστηκε με τον κ. Βενιζέλο. Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να έχει ουσιαστική συμμετοχή, ακόμη και με στελέχη πρώτης γραμμής, εκκρεμεί ωστόσο το εύρος της ενδεχόμενης συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ. Πρόθεση του κ. Σαμαρά είναι, κατά πληροφορίες, το 30% των κυβερνητικών στελεχών να είναι εξωκοινοβουλευτικοί.

Ως προς τα προβεβλημμένα γαλάζια στελέχη, τα σενάρια φέρουν τον κ. Δημ. Αβραμόπουλο, αλλά και τον Ευ. Μεϊμαράκη ως υποψηφίους για την Προεδρία της Βουλής, η πιθανή συμμετοχή του Κυρ. Μητσοτάκη μοιάζει να αφήνει εκτός σχήματος την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ παραμένει άγνωστο αν θα συμμετέχει ο έτερος αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Στ. Δήμας.