Δεν συζητάμε για ένα νέο μνημόνιο για την Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν ξεκαθαρίζοντας πως στόχος της είναι να διασφαλίσει πως η χώρα θα προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. >>>

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ υπογράμμισε την ανάγκη να σχηματιστεί άμεσα κυβέρνηση στην Ελλάδα, ώστε στη συνέχεια να αρχίσουν οι σχετικές συζητήσεις με την τρόικα επί της πρώτης αξιολόγησης της εφαρμογής του δεύτερου προγράμματος.

Όπως είπε, το ζητούμενο αυτών των συζητήσεων, που θα πρέπει να αρχίσουν σύντομα, είναι να γίνει μια αποτίμηση του που βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, προκειμένου να αποφασιστούν από κοινού τα επόμενα βήματα.

Είναι σημαντικό, τόνισε ο κ. Αλταφάζ, η νέα κυβέρνηση να αναλάβει την πλήρη ιδιοκτησία του προγράμματος, με στόχο να ξαναμπεί η χώρα στο «σωστό δρόμο». Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η Επιτροπή δεν προβαίνει σε εικασίες επί των δυνατοτήτων να υπάρξει νέο μνημόνιο, τη στιγμή μάλιστα που μόλις πριν από λίγους μήνες αποφασίστηκε το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Ωστόσο, πηγές από την ευρωζώνη ανέφεραν ότι, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ελλάδα, ένας από τους στόχους της συνεδρίασης του Eurogroup, την Πέμπτη, είναι η έναρξη συζήτησης επί ενός «νέου μνημονίου» καθώς διαπιστώνεται η ανάγκη για προσαρμογές στο πρόγραμμα.