Ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, τη διάβαση της Αφροδίτης μπροστά από τον δίσκο του Ήλιου, θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν όσοι επισκεφθούν αύριο, στην ανατολή του ήλιου, το 10ο όροφο του Πύργου της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ.. >>>

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του.
Η παρατήρηση θα γίνει με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου και των κατάλληλων αστρονομικών οργάνων. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «η δίδυμη αδερφή της Γης, η πανέμορφη και λαμπερή Αφροδίτη σήμερα θα περάσει μπροστά από το δίσκο του Ήλιου και προσπαθώντας να μιμηθεί τη Σελήνη, θα επιδιώξει να μας προσφέρει μια ιδιαίτερη έκλειψη του Ήλιου. Όμως, δε θα το καταφέρει γιατί η φαινόμενη διάμετρός της είναι τριάντα δύο φορές μικρότερη από τη φαινόμενη διάμετρο του Ήλιου».
Πρόκειται για μια ιδιότυπη δακτυλιοειδή έκλειψη του Ήλιου από την Αφροδίτη που θα διαρκέσει έξι ώρες και τριάντα λεπτά, περίπου. Θα ξεκινήσει από τη 1:10 π.μ. τη νύχτα (ώρα Ελλάδας) και θα τελειώσει στις 7:38 π.μ. (ώρα Ελλάδας). Ουσιαστικά, οι παρατηρητές θα δουν την Αφροδίτη σα σκοτεινό δίσκο να «περπατά» πάνω στον ηλιακό δίσκο.
Έτσι, για μιάμιση ώρα, από την ανατολή του Ηλίου (6:03 πμ) μέχρι τη λήξη της (7:38 πμ) όσοι επισκεφθούν τον Πύργο της Παιδαγωγικής θα μπορούν να απολαύσουν με διάθεση επιστημονική, φιλοσοφική αλλά και ρομαντική το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο. Η επόμενη αντίστοιχη ευκαιρία θα δοθεί το Δεκέμβριο του 2117.
Να σημειωθεί ότι η παρατήρηση του φαινομένου δεν πρέπει να γίνει χωρίς τη χρήση κατάλληλων φίλτρων (όχι καπνισμένα γυαλιά και άλλα πρόχειρα φίλτρα). Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.