Έκκληση στα κόμματα να βρουν λύση στο πρόβλημα με τα φάρμακα, κυρίως των καρκινοπαθών, έκανε ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Χρίστος Κίττας. >>>
«'Εχουμε έναν άρρωστο και ο άρρωστος είναι η οικονομία της χώρας μας. Εδώ καλούνται οι γιατροί. Οι γιατροί είναι τα κόμματα. 'Αλλος προτείνει χημειοθεραπεία, άλλος προτείνει χειρουργική επέμβαση. Εμείς είμαστε η υπηρεσιακή κυβέρνηση, οι νοσοκόμες, θεραπεύουμε και τον κρατάμε στη ζωή... Με ποια τακτική θα χειρουργηθεί θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός, που είναι αυτή την στιγμή ο ασθενής. Εάν υπάρχουν διαφωνίες πρέπει να συμφωνήσουν οι γιατροί (σ.σ. δηλαδή τα κόμματα) γιατί ο άρρωστος δεν μπορεί να αντέξει για πολύ...», προειδοποίησε ο κ. Κίττας.
 
Μιλώντας το πρωί στο τηλεοπτικό σταθμό Ant1, έκανε έκκληση σε όλους και στους φαρμακοποιούς «να κάνουν ό,τι μπορούν για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση», τόνισε ότι όταν ανέλαβε υπήρχαν ορισμένες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τους ιδιώτες και πρόσθεσε ότι «αυτό επρόκειτο να χρηματοδοτηθεί από ένα πακέτο της ΕΕ. Αν είχαμε αυτό το ένα δισ. ευρώ θα επιλύαμε τώρα ορισμένα προβλήματα». Στο ερώτημα σε ποια χρήματα αναφέρεται περιορίστηκε να πει ότι δεν θέλει να εμπλακεί στην προεκλογική αντιπαράθεση.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας είπε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία με τις φαρμακευτικές εταιρείες να καταβάλεται το ποσό που αντιστοιχεί στην αξία των φαρμάκων, με την παράδοση.

Σε τηλεφωνική παρέμβασή του στην ίδια εκπομπή του Ant1, ο τέως υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε ότι τα προβλήματα προκαλούνται από τη στάση «ορισμένων εταιρειών όπως η ελβετική Roche που απαιτούν να πληρώνονται μετρητοίς» και συμπλήρωσε: «σε ορισμένες ιδιωτικές κλινικές στέλνουν τους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία να πάρουν το φάρμακό τους και να επιστρέψουν να κάνουν την θεραπεία».

Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι μια πολιτική κυβέρνηση θα είχε τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει τα προβλήματα με μεγαλύτερη επιτυχία σημειώνοντας: «Λόγου χάρη όταν μια ιδιωτική κλινική δημιουργεί πρόβλημα, να την απειλήσει ότι θα διακοπεί η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και τότε θα αναγκαζόταν να υποχωρήσει...».