Χωρίς φάρμακα, απαραίτητα για την κατ΄ οίκον θεραπεία, κινδυνεύουν να μείνουν οι αιμορροφιλικοί της Βόρειας Ελλάδας. Αιτία του προβλήματος οι περικοπές των φαρμακευτικών δαπανών. >>>

Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των αιμορροφιλικών, χρειάζεται η λήψη παραγόντων πήξης αίματος και παραγώγων αίματος. Τους παράγοντες πήξης αίματος σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα διαχειρίζονται τα δύο Κέντρα Αιμορροφιλικών , ενηλίκων και παίδων-εφήβων, του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης. 
Οι παράγοντες πήξης κοστίζουν κι έτσι «δεν μπορούν πλέον να διατίθενται από το Ιπποκράτειο στους αιμορροφιλικούς ποσότητες που να αρκούν για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός. Οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να έρχονται κάθε μήνα και να παίρνουν τους παράγοντες πήξης που χρειάζονται», λέει ο διευθυντής του νοσοκομείου, Γιώργος Χριστιανόπουλος. Προτείνει, κάθε νοσοκομείο που έχει αιματολογικό κέντρο και ειδικούς αιματολόγους να διαθέτει στους αιμορροφιλικούς τους παράγοντες πήξης ώστε να αποφεύγουν οι ασθενείς αυτοί την ταλαιπωρία. 
Από την πλευρά τους, οι αιμορροφιλικοί, υπογραμμίζουν ότι μπορεί «στο όνομα της περιστολής των δαπανών να μειώθηκαν τα αποθέματα φαρμάκων στο Ιπποκράτειο με συνέπεια την πλημμελή αντιμετώπιση των κατ΄ οίκον προβλημάτων, όμως αυτό είναι ανεπίτρεπτο καθώς οι παράγοντες πήξης είναι ζωτικής σημασίας για μας». Ο γραμματέας του Συλλόγου Αιμορροφιλικών Βόρειας Ελλάδας Χρήστος Τζιμούρτης ζητά να δοθεί τέλος στη ταλαιπωρία που υφίστανται οι αιμορροφιλικοί. 
Οι πάσχοντες προτείνουν να γίνει μια μικρή περικοπή από τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων και να μεταφερθεί το κονδύλι στο Ιπποκράτειο προκειμένου να καλυφθεί η δαπάνη των παραγόντων πήξης.