Χρόνια τώρα οι Θεσσαλονικείς ακούνε πως στην πόλη τους “επωάζεται το αβγό του φιδιού”. Ότι στη Θεσσαλονίκη δρουν και οργανώνονται ομάδες φασιστικές. Τα αποτελέσματα των εκλογών διέψευσαν όλους αυτούς που… επώαζαν την ιδέα. >>>


Αν πιστέψουμε τα λεγόμενά τους, ότι η Χρυσή Αυγή είναι η κύρια φασιστική οργάνωση της χώρας, τότε αυτό που προκύπτει από τα αποτελέσματα είναι πως η Θεσσαλονίκη δεν είναι το πρόσφορο έδαφος. Γόνιμο χωράφι βγήκε η Χρυσή Αυγή σε όλη τη χώρα. Το καλλιέργησε, έσπειρε και, τώρα, θερίζει καρπούς.
Το ποσοστό της Χρυσής Αυγής στη Θεσσαλονίκη ήταν ανάλογο με αυτό άλλων εκλογικών περιοχών. Επίσης, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των άλλων κομμάτων, έδειξε πως οι Θεσσαλονικείς είναι το ίδιο προοδευτικοί με τους υπόλοιπους Έλληνες, το ίδιο φοβισμένοι, το ίδιο συντηρητικοί και το ίδιο πλανεμένοι. Έχουν τις ίδιες ελπίδες με τον Καρπενησιώτη, τον Αθηναίο, τον Εβρίτη και τον Θηβαίο.
Ας μαζευτούν, λοιπόν, στο καβούκι τους, όλοι αυτοί που βλέπουν τη Θεσσαλονίκη σαν την πόλη που σκότωσε τον Λαμπράκη και τον Πολκ, τον βασιλιά Γεώργιο και τον Τσαρουχά. Κι ας σκεφτούν ποιους γέννησε, ή φιλοξένησε αυτή η πόλη: Από τον Χριστιανόπουλο και τον Σαββόπουλο, ως τον Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη και τον Μανώλη Ανδρόνικο, από τον Μανώλη Ρασούλη και τον Νίκο Παπάζογλου, ως τον Εμμανουήλ Κριαρά και τον Γιώργο Σορολόπη, γνωστό ως Γιώργο Ιωάννου…
Δε συνεχίζω με την παράθεση ονομάτων. Θα αδικήσω πολλούς. Η Θεσσαλονίκη γέννησε, γεννά, δέχτηκε, ανάθρεψε και φιλοξένησε ανθρώπους του πνεύματος, της Τέχνης, των ιδεών. Την αδικούν όλοι αυτοί που, το μόνο που βλέπουν είναι η “ερωτική Θεσσαλονίκη”, μια παραλία κι ομαδούλες που προβάλουν μέσω Youtube τις θέσεις τους σε ένα απίστευτα περιορισμένο κοινό.
Η Θεσσαλονίκη είναι κάτι πιο μεγάλο, που δεν χωρά στα lifestyle σχέδια μερικών, ή στα ξύλινα κουτιά-καλούπια-φέρετρα κάποιων άλλων. Έχει –και δίνει- ζωή εκτός δικτύων και ομάδων.


H φωτογραφία είναι του Κωνσταντίνου Τσακαλίδη