«Θα πρέπει μετά τις εκλογές να προκύψει μια αξιόπιστη και μαχητική κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης που θα μπορεί να διαπραγματευτεί στις κρίσιμες συνεδριάσεις του Γιουρογκρουπ και της Συνόδου Κορυφής στο τέλος του μήνα», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντησή με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμενο, τον οποίο ενημέρωσε για την χτεσινή συνάντησή του με τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι. >>>
«Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό κ. Πικραμμένο για την συζήτηση που είχα χθες στη Ρώμη με τον Ιταλό Πρωθυπουργό κ. Μάριο Μόντι, ο οποίος τις επόμενες μέρες αναλαμβάνει μια σειρά από πρωτοβουλίες για υψηλού επιπέδου επαφές μεταξύ Ευρωπαίων ηγετών ενόψει της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 28 Ιουνίου.
Εμείς εδώ βρισκόμαστε στο τέλος μια δεύτερης και δύσκολης προεκλογικής περιόδου, αλλά οι εξελίξεις τρέχουν. Και πρέπει να ενδιαφερόμαστε για τα κόμματα και για τα ποσοστά μας, αλλά πρωτίστως έχουμε το εθνικό καθήκον να ενδιαφερόμαστε για την αντοχή και την προοπτική της χώρας, για το μέλλον των Ελλήνων.
Πιστεύω λοιπόν ότι έχει σημασία να προετοιμαστούμε πολύ καλά για το Eurogroup που θα γίνει στις 21 Ιουνίου και τη Σύνοδο Κορυφής στις 28 Ιουνίου πρέπει η Ελλάδα να έχει κυβέρνηση αξιόπιστη, μαχητική, ενωτική.
Πιστεύω λοιπόν ότι μόνο η πρόταση που έχουμε υποβάλει για μία διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, για μία συμφωνία εθνικής συνευθύνης, με μια συγκεκριμένη βάση συνεργασίας των οκτώ σημείων που έχουμε παρουσιάσει, μπορεί να δώσει αποτέλεσμα.
Εάν δεν σπάσει το σκηνικό του αδιεξόδου, εάν δεν σπάσει το σκηνικό του τεχνητού διπολισμού, δεν θα οδηγηθούμε πουθενά.
Κι επειδή δεν μιλάμε μετά τις εκλογές, αλλά μιλάμε πριν τις εκλογές, σημασία έχει τι ψηφίζει ο ελληνικός λαός. Σημασία έχει να διαμορφωθεί ένα εκλογικό αποτέλεσμα που είναι ισορροπημένο, ώστε να μπορέσουμε κι εμείς να παίξουμε τον εγγυητικό και καταλυτικό μας ρόλο για να βοηθηθεί η χώρα. Γιατί στην πραγματικότητα, τώρα έχουμε τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης, τη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης.
Είναι σημαντικό ότι προλάβαμε τη συμφωνία μας πριν την κρίση στην Ισπανία. Είναι σημαντικό ότι έχουμε τώρα διαμορφώσει ένα κεκτημένο και μπορούμε να βελτιώσουμε πάρα πολύ το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε, αρκεί να ξέρουμε τι ζητάμε, πώς το ζητάμε και από ποιους το ζητάμε μέσα στην Ευρώπη.