Ακύρωση και αντικατάσταση του Μνημονίου ευαγγελίζεται ο Αλέξης Τσίπρας. Σε συνέντευξή του, στην Αυγή της Κυριακής, κατηγορεί την ηγεσία του ΚΚΕ, κάνει πρόσκληση στην Δημοκρατική Αριστερά και μιλά για "ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα". >>>

«Σταθερή μας θέση είναι ότι ο τόπος χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα προχωρήσει στην ακύρωση και αντικατάσταση του Μνημονίου από ένα Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση, καθώς και στην επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, που είναι η επωφελέστερη στρατηγική και για τις δύο πλευρές». 
Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στην Αυγη της Κυριακής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, που θεωρεί οτι «οι εξελίξεις στην Ισπανία επιβεβαιώνουν τη θέση που από την πρώτη στιγμή υποστηρίζουμε».
Σε σχέση με τις μετεκλογικές συνεργασίες ο κ. Τσίπρας κατηγορεί την ηγεσία του ΚΚΕ οτι «δυστυχώς, επιλέγει συνειδητά να αφήσει ένα ιστορικό κόμμα για πρώτη φορά έξω από τις ιστορικής διάστασης διεργασίες λαϊκής χειραφέτησης και ειρηνικής ανατροπής, που συμβαίνουν τούτες τις μέρες στη χώρα μας και οδηγούν σε κυβέρνηση αριστεράς για πρώτη φορά μετά τα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης». 
Ταυτόχρονα , καλεί την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, «να πάρει τις αποφάσεις της και μάλιστα να τις κοινοποιήσει πριν από τις εκλογές». Ο κ. Τσίπρας ζητά «ο λαός να ξέρει τι ρότα χαράζει η ηγεσία» και οτι «στις 18 δε μπορεί να έχουμε μια κυβέρνηση οικουμενικού αχταρμά. Ή θα έχουμε κυβέρνηση Αριστεράς ή κυβέρνηση Μνημονίου. Είμαι βέβαιος ότι ο κόσμος που την ακολουθεί λαχταρά μια κυβέρνηση Αριστεράς».

Τα "θα" του Αλέξη
Οι πρώτες κινήσεις του αν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα είναι:
«Θα συγκροτήσουμε ένα ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα και θα μειώσουμε στο ελάχιστο δυνατό τις σπατάλες του κρατικού μηχανισμού εξουσίας. Θα καταργήσουμε τις στρατιές συμβούλων στα υπουργία, τους αργόμισθους και χρυσοκάνθαρους της εξουσίας στις ΔΕΚΟ. Θα ξεκινήσουμε συμβολικά το περιουσιολόγιο από όσους θα στελεχώνουν το κυβερνητικό μηχανισμό. Ώστε να είναι σε πλήρη διαφάνεια για συγκρίσεις τα περιουσιακά τους στοιχεία πριν και μετά τη θητεία τους σε κυβερνητικές θέσεις. Θα περικόψουμε στο μισό τους υπουργικούς μισθούς και θα περιορίσουμε στο ελάχιστο δυνατό τις διατιθέμενες σε υπουργούς αστυνομικές δυνάμεις. Από τις πρώτες κιόλας μέρες η κυβέρνηση της Αριστεράς θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή την Απλή αναλογική. Θα καταργήσουμε το νόμο περί ευθύνης υπουργών και θα προχωρήσουμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές μετά δικαιώματος ψήφου στο δημόσιο. Ακολούθως, θα φέρουμε στη Βουλή Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο, θέτοντας τρεις άμεσους στόχους: Την ανακούφιση των θυμάτων της κρίσης, την σταθεροποίηση της οικονομίας, ώστε να αποτρέψουμε μεγαλύτερη επιδείνωση και μεγαλύτερη καταστροφή, και την διαμόρφωση ορατών θετικών προϋποθέσεων για έξοδο από την κρίση»
Σχετικά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και και  τις κατηγορίες πού θα βρεθούν τα χρήματα για την υλοποίησή του, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Το πρόγραμμά μας έχει την στήριξη της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας ακριβώς επειδή είναι ρεαλιστικό και τεκμηριωμένο.

Λεφτά υπάρχουν...
Όσο για τις συνήθεις κραυγές «που θα βρείτε τα λεφτά», στο πρόγραμμά μας έχουμε καταθέσει αναλυτικές προτάσεις για αύξηση των εσόδων μέσα από ένα δίκαιο, αποδοτικό και διαφανές φορολογικό σύστημα, ώστε να ανακουφιστούν τα αδύναμα στρώματα που σήμερα σηκώνουν το μέγιστο βάρος της κρίσης. Αυτό σε συνδυασμό με ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης των δαπανών δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τα πρώτα βήματα ανάκαμψης από την κρίση».  
Ο κ. Τσίπρας προσθέτει οτι «με την στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας και με σταθερότητα στις δημοκρατικές αρχές μπορούν να γίνουν οι πιο μεγάλες τομές και οι πιο ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για σύστημα διαπλοκής που ελέγχει τα ΜΜΕ και επισήμανε οτι «εμείς δεν λέμε τίποτα άλλο πέραν του ότι σε κάθε τομέα της οικονομικής ζωής και της δημόσιας σφαίρας, θα υπάρξει επιτέλους διασφάλιση της νομιμότητας και απόλυτη κατοχύρωση του δημόσιου συμφέροντος».
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε οτι «θα ακυρώσουμε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Siemens στον οποίο προχώρησαν εσπευσμένα η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ».
Απαντώντας στις κατηγορίες οτι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει "μαζέψει" το βαθύ ΠΑΣΟΚ, μίλησε περί "κωμωδίας" και οτι «προσπαθούν να προσδώσουν αποκρουστικά χαρακτηριστικά στην πραγματική εικόνα, που είναι η μαζική μεταστροφή της παραδοσιακής βάσης του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά».
Για την επίθεση του Κασσιδιάρη στην Λιάνα Κανέλη και την Ρένα Δούρου είπε οτι  «ήταν ένα εξοργιστικό θέαμα που απέδειξε κάτι το οποίο ήδη γνωρίζαμε. Η Χρυσή Αυγή δεν είναι απλά ένα πολιτικό κόμμα της ακροδεξιάς. Είναι μια φασιστική συμμορία επικίνδυνων και διαταραγμένων προσώπων. Ο τρόπος να αντιμετωπιστούν είναι η άμεση και ολοκληρωτική απομόνωσή τους».