Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες παραμένουν σταθεροί στην καταγγελία του Μνημονίου, την οποία θεωρούν ως τη μόνη λύση για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. >>>Αυτό τόνισε σήμερα το μεσημέρι ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Κώστας Μαρκόπουλος, στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του κόμματος.

Ο κ. Μαρκόπουλος είπε ότι στόχος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στις εκλογές είναι ένα διψήφιο ποσοστό και τόνισε με έμφαση ότι η καταγγελία του Μνημονίου είναι η βασική θέση του κόμματός του και η προϋπόθεση που θέτει για τη συμμετοχή ή στήριξη οποιουδήποτε κυβερνητικού σχήματος. Απέκλεισε δε κατηγορηματικά τη στήριξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων σε κυβέρνηση που θα συμμετέχουν οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαμαράς. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, είπε ο κ. Μαρκόπουλος, διεκδικούν την ψήφο των πολιτών με το σύνθημα "εγγυώμεθα την προστασία της ελληνικής οικογένειας" και αναλαμβάνοντας τρεις δεσμεύσεις: τη διαγραφή του χαρατσιού, το κούρεμα των τραπεζικών δανείων και τη διαγραφή του Τειρεσία. Σε αυτό το μήκος κύματος θα κινούνται και τα διαφημιστικά σποτ των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που ξεκινούν να μεταδίδονται από σήμερα, ανέφερε ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος.
 
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο διακοπής της χρηματοδότησης από την Ευρώπη, εξαιτίας της καταγγελίας του Μνημονίου, ο κ. Μαρκόπουλος είπε ότι το 95% των χρημάτων των δόσεων εξυπηρετούν τους δανειστές, και όχι τις ανάγκες της χώρας και τόνισε ότι όταν η Ελλάδα χρειάζεται να καλύψει τις ανάγκες της καταφεύγει στον βραχυπρόθεσμο δανεισμό. Υποστήριξε, επίσης, πως η καταγγελία του Μνημονίου μετατρέπει «το ελληνικό ζήτημα σε ευρωπαϊκό» και εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι θα αναγκαστούν να συζητήσουν με την Ελλάδα πάνω σε μια νέα βάση.

Ο κ. Μαρκόπουλος εξαπέλυσε επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι σε αυτές τις εκλογές δεν έχουν ατζέντα και «χρησιμοποιούν την πιθανολόγηση της εξόδου από το ευρώ και τον φόβο των πολιτών, ως κίνητρο για να κερδίσουν ψήφους». Υποστήριξε ότι και τα δυο κόμματα δεν έχουν σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα των εκλογών, ενώ εκτίμησε ότι τα όσα λέγονται από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ περί επαναδιαπραγμάτευσης είναι ακοστολόγητα και χωρίς ιεράρχηση. «Δεν μας λένε τι προτίθενται να κάνουν, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνηθεί να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου» είπε ο κ. Μαρκόπουλος.

Επιτέθηκε, επίσης, στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι από αριστερό κόμμα τείνει πλέον στην αστικοποίηση, ενώ υποστήριξε ότι εγκαταλείπει την καταγγελία του Μνημονίου, παίρνοντας "μη σαφείς θέσεις". Είπε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά σε μια ακοστολόγητη υποσχεσιολογία, ενώ τόνισε ότι η θέση τού κόμματός του είναι πως «δεν μπορεί να τελεσφορήσει οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση εντός του Μνημονίου, από τη στιγμή που υπάρχει η πρόβλεψη για τον Ειδικό Λογαριασμό και την ισχύ του αγγλικού δικαίου».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, τόνισε ότι την επομένη των εκλογών πρέπει να υπάρχει κυβέρνηση -και θα υπάρχει, όπως είπε- δεσμευόμενος ότι το κόμμα του "θα κάνει τα πάντα" προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς υπέρ μιας οικουμενικής κυβέρνησης.

Είπε ακόμη ότι μια κυβέρνηση εθνικού σκοπού θα μπορούσε «να απαλλάξει τη χώρα από το Μνημόνιο και να χαράξει μια ευρύτερη οικονομική πολιτική, την οποία θα κληθούν να εγκρίνουν ή όχι, όλοι οι βουλευτές των κομμάτων».

Χαρακτήρισε κ. Μπακογιάννη και τον κ. Σαμαρά "μνημονιακούς" ενώ σημείωσε ότι μέχρι πρότινος η κ. Μπακογιάννη αποκαλούσε τον κ. Σαμαρά "αρχηγό της δραχμής".

Απέρριψε τα σενάρια εξόδου από το ευρώ, λέγοντας ότι το κόστος για την παγκόσμια οικονομία θα είναι τεράστιο, ενώ θα πληγεί καίρια και η αξιοπιστία του ευρώ.

Τέλος, είπε ότι θα είναι πολύ μεγάλο λάθος εάν δεν γίνει τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών, και υποστήριξε ότι «ο κ. Σαμαράς φοβάται να έρθει σε αντιπαράθεση με τον Πάνο Καμμένο».